IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вучич постави армията в пълна бойна готовност и я изпрати към границата с Косово

Това се случи след сблъсъци между протестиращи сърби и полицията в косовския град Звечан

18:55 | 26.05.23 г. 4
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: EPA/БГНЕС
Сръбският президент Александър Вучич. Снимка: EPA/БГНЕС

Косовската полиция влезе в сблъсъци с етнически сръбски протестиращи в градове в Северно Косово, след като активистите се опитаха да попречат на новоизбраните етнически албански кметове да встъпят в длъжност. 

Това e най-сериозната ескалация на напрежението тази година между етническото албанско мнозинство в Косово и сръбското малцинство. Избухването на конфликта застрашава плана за нормализиране на отношенията между балканските съседи, подкрепен от ЕС и САЩ, който заплашва да прерасне в насилие, откакто Косово се отдели от Сърбия след война през 1998-1999 г. 

Сръбският президент Александър Вучич реагира, като незабавно приведе армията си в състояние на повишена готовност и нареди придвижването на неуточнен брой части към границата с Косово, съобщи държавната телевизия RTS. Подобни стъпки той предприе и миналата година, когато повтарящото се напрежение в Косово в близост до границата едва не прерасна в сражения. 

„Наредено беше спешно придвижване на войски към границата с Косово“, каза министърът на отбраната Милош Вучевич в телевизионно изявление, предавано на живо. „Ясно е, че се извършва терор срещу сръбската общност в Косово“, допълни той, цитиран от Ройтерс. 

Полицаи и протестиращи влязоха в сблъсъци в град Звечан в Косово, след като множество се събра пред сградата на общината в опит да попречи на новоизбрания кмет на града, етнически албанец, да влезе в офиса си. Полицията използва сълзотворен газ, за да разпръсне протестиращите.

Една полицейска кола беше подпалена.

Четирима души са били ранени при сблъсъците, съобщи агенция Танюг и допълни, че няколко коли от мироопазващата мисия на НАТО в Косово са пристигнали в центъра на Звечан.

Около 50 хил. сърби живеят в четири общини в северната част на Косово, включително Звечан. Те бойкотираха изборите на 23 април в знак на протест, че исканията им за по-голяма автономия не са били изпълнени – ново препятствие пред мирната сделка между Косово и Сърбия от март.

Избирателната активност беше едва 3,47% и местните сърби заявиха, че няма да работят с новите кметове в четирите общини – всички от партии на етнически албанци, защото те не ги представляват.

По-рано полицията в косовската столица Прищина съобщи, че помага на новоизбраните кметове, за да могат да влязат в сградите на общините в четирите северни района.

Кметът на Звечан е бил успешно ескортиран в офиса си, отбелязва Ройтерс.

Сърбите в северната част на Косово не приемат обявената независимост от Сърбия през 2008 г., почти десет години след края на войната там, и все още смятат Белград за своя столица. Напрежението между сърби и косовари продължава. Снимка: Bloomberg Напрежението между сърби и косовари продължава. Снимка: Bloomberg

Повече от две десетилетия след войната в Косово все още са разположени около 3800 миротворци на НАТО, които гарантират, че никоя от страните няма да поднови въоръжения конфликт. Правителството в Белград отказва да признае Косово като държава и отхвърля отцепването му от Сърбия през 2008 г. - ключов проблем, който блокира усилията на двете страни да се присъединят към ЕС. 

От години западни пратеници се опитват да разсеят спора, но без успех. Те отново активизираха тези усилия, след като Русия нападна Украйна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:59 | 26.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
Кошлука с овог велики бюджет и този персонал от джурналистическия факултет може и да иска да премести западната граница на руската дискотека до Пиринеите ама не стига за храна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 3
danchomentata
преди 10 месеца
Сакате ли малко шиптъри у шопската Federation ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
danchomentata
преди 10 месеца
"Геополитическия ключ трябва да делегира суверенитет и да влиза във федерация."https://bntnews.bg/news/radan-kanev-celta-na-atakata-e-balgariya-da-prodalzhi-uskorenoto-si-institucionalno-razpadane-1234897news.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 20 rate down comment 9
sssaaa
преди 10 месеца
Искам да питам "Демократичните" Евроатлантици, това отцепване на Косово от Сърбия беше ли Демократично? Избори ли имаше? Ама понеже САЩ подкрепят разделянето на една суверенна държава значи е Демократично, а това сега с Украйна е Недемократично, нали така? Правилно ли разсъждавам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още