IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Светът се опитва да разчете Ердоган за признаци на промяна в турската политика

В края на седмицата се очаква да бъде обявен новият кабинет, след като най-дълго управлявалият турски лидер удължи властта си с още пет години

10:30 | 31.05.23 г. 4
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Турският президент Реджеп Ердоган обеща екип с „международна знаменитост“, който да управлява финансите на страната. Като се има предвид влиянието му върху всичко от лихвените проценти до инфраструктурата, остава неясно до каква степен ще има свобода на действие групата, пише Bloomberg.

В края на седмицата се очаква да бъде обявен новият кабинет, след като най-дълго управлявалият турски лидер удължи властта си с още пет години след втория тур на президентските избори в неделя. Най-значимата възможна кандидатура е тази на Мехмет Шимшек, бивш финансов министър, когото съветниците на Ердоган ухажват с надеждата да поеме икономическата политика, съобщават запознати с въпроса.

Инвеститорите обаче не са доволни от необичайния подход на Ердоган, подкрепен от убеждението му, че единственият начин за справяне с инфлацията е намаляване на разходите за заеми и растеж на икономиката. Сега ключовият въпрос за външния свят е дали Ердоган ще предложи "още от същото", или Турция ще промени курса към политики, които да са по-синхронизирани със световната икономика и съюзниците от НАТО.

Стойността на лирата потъна до рекордно дъно, след като президентът победи на вота триумфално – нещо, което социологическите проучвания не успяха да предвидят преди седмици.

Мехмет Шимшек. Снимка: Bloomberg Мехмет Шимшек. Снимка: Bloomberg

Основният казус е с външното финансиране на Турция, която успя да изчерпа валутните си резерви, а я чака падеж на дългове за над 200 млрд. долара. Също така налице е и възможността за обтягане на отношенията със Запада, тъй като страната продължава да отстоява своята независимост в борбата за власт по редица направления - от търговията до войната в Украйна.

„Въпреки икономическите предизвикателства, пред които е изправена Турция, Ердоган е малко вероятно да делегира отговорности и да смекчи силно персонализирания си стил на управление“, коментира Антъни Скинър от международната консултантска фирма Marlow Global. „Той може и да назначи един-двама високопоставени държавни представители, които са приемливи за пазарите, но е ясно кой ще продължи да командва“, допълва той.

Шимшек, 56-годишният бивш стратег на Merrill Lynch, е поискал автономност, която да му позволи да върне в релси финансите на страната, посочват пожелалите анонимност източници пред Bloomberg.

Говорителят на Ердоган Ибрахим Калън коментира пред AHaber TV в понеделник, че Шимшек ще „продължи да дава приноса си по икономическите политики“, независимо дали ще стане част от новия кабинет. Шимшек, който се присъедини към Ердоган по време на предизборната кампания, заяви, че не търси завръщане в активната политика. Ердоган и Шимшек са се срещнали в Анкара в понеделник, заявиха двама души, запознати със случващото се.

Кредитен контрол

Властта, която Шимшек иска, е предимно за паричната политика, която е в синхрон с позицията на Ердоган, откакто новият управител на централната банка пое поста през март 2021 г. Пропастта там обаче може да се окаже прекалено голяма, за да се намери мост.

Обръщането на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) към Шимшек вече предизвиква интерес у местните медии. Проправителственият вестник Sabah съобщи, че Ердоган планира да върне експерта да управлява турската икономика. Бившите министри Чевдет Йълмаз и Лютфи Елван също се очаква да вземат участие в новата икономическа администрация под управлението на Шимшек, посочи един от водещите политически коментатори на изданието.

Последна актуализация: 10:31 | 31.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 13
Импeраторът
преди 10 месеца
До: Импeраторът то какво OpenAI, моделите които правих преди 3-4 години са по-читави от него. Ако Костя му плаща, нещата не са на добре за копейниците....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 12
Импeраторът
преди 10 месеца
А за заглавие на коментарите - "Светът се опитва да разгадае Даката тролейбуса." Най-смешния тролейбус - не се шегувам. С API-то на OpenAI правя по-добри чат ботс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Петков: Радостин Василев ще пусне манипулирани записи, в които се казва: "Ще изперем Бойко".Десет години по-късно дружеството купува лиценз за производство на пет типа двигатели от британската компания Perkins Engines, като ги приспособява за българските условия.https://***.dnevnik.bg/biznes/companii/2005/09/26/96673_korporativen_profil_vamo_ad/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 5
danchomentata
преди 10 месеца
Всеки донос носи бонус {допИска} https://twitter.com/addict_car/status/1256980587447025670
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още