IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДАМТН ще осъществява 24-часово наблюдение на язовирите

Армията се включва в разчистването след наводнението в Берковица

18:57 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Министерство на отбраната
Снимка: Министерство на отбраната

Министърът на икономиката и индустрията Богдан Богданов разпореди 24-часово наблюдение на язовирите на територията на страната, върху които Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН) осъществява контрол по Закона за водите за изпълнението на мерките, съобщава ведомството.

Поради проливните дъждове в много области на страната, регистрираните количества на падналите валежи и постъпилата от Националния институт по метеорология и хидрология прогноза за опасни явления и предстоящи наводнения министър Богданов разпореди наблюдение на язовирите.

ДАМТН ще бъде в непрекъснат контакт с всички структури, които имат отношение и следят за състоянието и водните нива в язовирите.

От пресслужбата на правителството съобщиха снощи, че се предприемат спешни мерки за опазване сигурността на бедстващото население след пороя в Берковица, област Монтана, и в ботевградското село Врачеш. Няма данни за пострадали хора, допълват от Министерския съвет. С разпореждане на премиера акад. Николай Денков българската армия ще се включи в усилията за преодоляване на последствията от наводнението в Берковица.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков екипи на Областно пътно управление - Монтана също се включват в дейностите по овладяване на ситуацията. Екипи на службата ще извършват наблюдение и на стената на яз. "Мишковец" в землището на населеното място заради повишеното ниво на водоема. От "Пожарна безопасност и защита на населението" информират, че нивото на язовир "Клисурица", община Монтана, се нормализира.

Засегнато от проливни дъждове е и ботевградското село Врачеш, където работят пет екипа на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението". Предприети са всички превантивни мерки, вследствие на което да се следят денонощно водните обеми на язовирите, увериха от пресслужбата на кабинета и посочиха, към настоящия момент (снощи бел. реп.) не са възникнали аварийни ситуации с язовирни стени и съоръженията към тях при контролираните от ДАМТН язовири.

В средата на февруари служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Иван Шишков заяви, че "Мащабът на незаконното строителство е огромен, пред сериозно предизвикателство сме. 84 язовира от 400, определени като потенциално опасни, са ремонтирани незаконно, без необходимите строителни книжа и контрол". Той цитира заключението на Дирекцията за национален строителен контрол, която е извършила проверка на малка част от опасните язовири, за чийто ремонт държавата е отпуснала половин милиард лева.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:58 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още