IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: Няма непосредствена опасност за България заради ситуацията в Русия

България изрази готовост за евакуация на гражданите си от Русия, засега няма желаещи

20:30 | 24.06.23 г. 6
Снимка: БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ
Снимка: БГНЕС/МАРИН КАРАВЕЛОВ

Няма непосредствена опасност за територията и гражданите на България заради ситуацията в Русия, заяви премиерът Николай Денков след съвещанието, свикано по-рано днес във връзка с бунта на руските наемни бойци от частната армия „Вагнер“, които се насочиха към Москва. 

Денков посочи, че в близките часове се очаква бойците от „Вагнер“ да достигнат подстъпите на града.

"Следващите няколко часа ще предопределят развитието в следващите дни", коментира още премиерът. Той посочи, че военната колана на „Вагнер“ се придвижва бързо, без да среща съпротива с изключение на няколко инцидента.

Премиерът каза, че на съвещанието е обсъждано предимно какви рискове има за българските граждани в Русия и как би могло да им се помогне при нужда.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел потвърди, че министерството следи с повишено внимание ситуацията и поддържа контакт с партньорите от ЕС и НАТО.

Тя изрази готовността на България за евакуация на българите от Русия, като засега няма заявки за това.

От външното министерство предупредиха българските граждани да избягват пътувания до Русия, ако това не е наложително. При нужда българите могат да се обръщат за помощ към посолството в Москва и консулството в Санкт Петербург, а сигнали и молби се приемат денонощно на телефоните, публикувани в страницата на МВнР.

Руските наемни бойци от частната армия „Вагнер“, управлявана от бившия съюзник на президента Владимир Путин Евгений Пригожин, се насочиха към Москва, след като превзеха южния град Ростов на Дон през нощта, и вече са преминали по-голямата част от пътя до столицата. Засега руската армия изглежда неспособна да забави бързото им настъпление, предаде по-рано Ройтерс.

Кметът на Москва Сергей Собянин помоли хората да се въздържат от пътувания из града, доколкото това е възможно, тъй като е обявена антитерористична операция, и каза, че ситуацията е "трудна", предадоха Ройтерс и БТА.

Собянин също така съобщи в официалния си канал в „Телеграм“, че понеделник ще бъде неработен ден, с цел "да се сведат рисковете до минимум".

Президентът Владимир Путин се зарече да смаже въоръжения бунт, който сравни с гражданската война в Русия преди век. Той подписа днес закон, който позволява 30-дневно задържане и глоба за нарушаване на военното положение в местата, където то е въведено, съобщи Ройтерс, като се позова на руската агенция РИА. Военно положение в Русия не е въведено, но властите в някои области са обявили извънредно положение заради бунта на „Вагнер“.

Путин е в Кремъл и работи, обяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков на фона на спекулациите, че държавният глава е напуснал столицата Москва, информираха ДПА и БТА. "Путин работи в Кремъл", са думите на Песков, цитирани от ТАСС. По-рано се появиха слухове, че президентът на Русия може би е напуснал столицата в посока Санкт Петербург.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:36 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

6
rate up comment 4 rate down comment 4
danchomentata
преди 10 месеца
До: zelka007 Pichku ti materinu
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 8 rate down comment 13
zelka007
преди 10 месеца
До: данчонефелнатарубля ... смoтан обратeняк , смазвай си олабената халка и не се прави излишно на мъж , не ти се получава ... знaем те що за стока си ... !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Klecam
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
2
1
rate up comment 6 rate down comment 7
danchomentata
преди 10 месеца
И на вас да ви *** маиката та да има https://btvnovinite.bg/svetut/btv-novinite-sas-specialno-studio-za-situacijata-v-rusija.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още