IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силите на "Вагнер" напредват към Москва

Руската армия се опитва да ги спре, но на този етап не успява да ги забави

18:24 | 24.06.23 г. 12
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Руските наемни бойци от „Вагнер“ са се насочили към Москва, след като превзеха южния град Ростов на Дон през нощта. Руската армия стреля по тях от въздуха, но изглежда неспособна да забави бързото им настъпление, предава Ройтерс.

Изправен пред първото сериозно предизвикателство пред властта си в своето 23-годишно управление, президентът Владимир Путин се зарече да смаже въоръжения бунт, който сравни с гражданската война в Русия преди век.

Бойците от частната армия на „Вагнер“, управлявания от бившия съюзник на Путин Евгений Пригожин, вече са преминали по-голямата част от пътя до столицата, след като превзеха Ростов.

От Ройтерс съобщават, че са видели военни превозвачи да преминават покрай град Воронеж, на повече от половината път до Москва, а хеликоптер ги е обстрелвал. Отвъд това няма съобщения бунтовниците да срещат значителна съпротива по пътя си.

Руски медии показаха снимки на малки групи полицаи, заели позиции с картечници в южните покрайнини на Москва. Властите в района на Липецк, южно от столицата, казаха на жителите да си останат вкъщи.

„Всички сме готови да умрем“, каза по-рано Пригожин в аудиосъобщение, посочвайки, че силите на „Вагнер“ включват 25 хил. войници и още 25 хил., готови да се присъединят, пише Bloomberg. Тези данни обаче не могат да бъдат независимо потвърдени, допълва медията.

Губернаторът на Липецк, на около 350 км южно от Москва, твърди, че колната на „Вагнер“ се придвижва през неговия регион.

Над 100 пожарникари днес са участвали в гасенето на горящо депо за гориво във Воронеж. Видеозаписи, получени от Ройтерс, показват, че то се е взривило малко след като хеликоптер е прелетял над него. Пригожин обвини руските военни, че нанасят удари по военни цели от въздуха, докато се опитват да забавят напредването на колоната.

Пригожин твърди, че хората му са на „марш за справедливост“, за да премахнат корумпираните и некомпетентни командири, които обвинява за провала на войната в Украйна.

В телевизионно обръщение от Кремъл Путин каза, че самото съществуване на Русия е под заплаха.

„Борим се за живота и сигурността на нашия народ, за нашия суверенитет и независимост, за правото да останем Русия, държава с хилядолетна история“, каза той. „Всички, които съзнателно стъпиха на пътя на предателството, които подготвиха въоръжено въстание, които поеха по пътя на изнудването и терористичните методи, ще понесат неизбежно наказание, ще отговарят както пред закона, така и пред нашите хора“.

Непокорният Пригожин бързо отговори, че той и хората му нямат намерение да се предадат.

"Президентът прави дълбока грешка, когато говори за предателство. Ние сме патриоти за родината си, борили сме се и се борим за нея", каза Пригожин в аудиообръщение. „Не искаме страната да продължава да живее в корупция, измама и бюрокрация“.

Чеченският лидер Рамзан Кадиров осъди действията на „Вагнер“ и заяви, че е изпратил в Ростов чеченски бойци, които в момента служат в руското министерство на отбраната и Националната гвардия.

„Ще направим всичко, за да запазим единството на Русия и да защитим нейната държавност!:, каза в публикация във „ВКонтакте“ Кадиров, който е един от най-верните поддръжници на Путин.

В руските социални медии се появиха неподлежащи на проверка видеоклипове на чеченски бойци, качени на бронетранспортьори, пише още Bloomberg.

Пригожин, чиято частна армия води най-кървавите битки в Украйна, въпреки че месеци наред враждуваше с военното ръководство на страната, каза, че е превзел щаба на руския Южен военен окръг в Ростов без нито един изстрел, припомня Ройтерс.

В Москва има засилено присъствие на органите на реда по улиците. Червеният площад е блокиран с метални бариери.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

12
rate up comment 5 rate down comment 4
aldy
преди 10 месеца
Лукашенко хитър и мъдър - прибира при себе сиедна изключително ефективна войска, която скоро може да му е от особена полза. Едновременно може да получи достъп до Африка, където Пригожин развива печеливши дейности. А просите дебелогъззи висши военачалници в РФ са за съд и затвор, за огромните злоупотреби, кражби и безхаберност, водещи до неефективност във войната. Те затова искат да претрепят Пригожин, ама той си е от стара коза яре, с невероятен опит и нюх.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 5
penkiler1415
преди 10 месеца
До: sssaaa Никъде не пише и че Путин бяга от Москва ама...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
penkiler1415
преди 10 месеца
Не ви ли харесва?? Това са фактите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 13
penkiler1415
преди 10 месеца
До къде я докара "Петър Велики?! До заграждения на Червения площад и танкове по улиците.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 8
Diskesuper
преди 10 месеца
До: zelka007Ся начи.... един *** от Вагнер ми казА....превърналИ са 5 тона зелки в каляски и с тях напредват към Масква ама трябва да ги ресетват секи миднайт затва не са я превзели още.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 11
sssaaa
преди 10 месеца
Много зле пррведени статии, нямащи кино общо с действителността. Даже никъде не се казва, че Готвача отива в Беларус, а по пътя си прави протест срещу Шоугу. Това ли си Евроатлантическите ценности? Да объркват хората и да разпостраняват лъжи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 4
Diskesuper
преди 10 месеца
Пълни глупости , те Бахмут едва превзеха за 6 месеца сега за ден, превзеха половин Русия. От Ростов до Москва са над 1000км.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 29
Julius_BG
преди 10 месеца
Ами чудесно! Специалната операция на готвача е в ход! Ще гледаме"Кухня'! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 30
zelka007
преди 10 месеца
на мен ми е интересно , онази парадна Т-34 , на коя магистрала ще я разположат да се бие с музикантите ... или директно ще я дислоцират на красная площад да пази мавзолея ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 32
zelka007
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка ... :))) ... в краен случай ще запалят масква , за да не падне в чужди ръце , както е традицията там ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още