IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС: Проблемите в Русия са вътрешен въпрос

Както блокът, така и отделните правителства в него следят внимателно конфликта между руските власти и "Вагнер"

13:01 | 24.06.23 г. 13
Автор - снимка
Създател
Снимка: Eric Lee/Bloomberg
Снимка: Eric Lee/Bloomberg

Eвропейският съюз (ЕС) смята случващото се в Русия около Евгений Пригожин за вътрешен за Русия въпрос, коментира говорител на Европейската комисия, цитиран от БГНЕС.

„ЕС смята случващите се в момента събития за вътрешен за Русия въпрос. Наблюдаваме ситуацията“, заяви той. 

От своя страна, Франция също следи ситуацията отблизо, обявиха от Елисейския дворец, предава БТА.

Причина за това е новината, че руската частна военна компания „Вагнер“ се разбунтува срещу военното ръководство на Русия, а ръководителят ѝ Евгений Пригожин каза, че е влязъл в руския град Ростов на Дон и контролира редица военни обекти в него.

Пригожин влезе в конфликт с Кремъл, след като обвини руските власти, че са обстрелвали негови бойци в Украйна, а това е довело до много жертви сред редиците на „Вагнер“. Освен това Пригожин призова началника на руския генерален щаб и министъра на отбраната да го посетят в Ростов на Дон, за да обсъдят случващото се.

Малко по-рано днес държавният глава на Русия Владимир Путин направи телевизионно обръщение към нацията, посочвайки, че действията на Пригожин са „нож в гърба“ на държавата и на руския народ. Освен това обеща да има сурови наказания за метежниците.

Реакция от Киев имаше още сутринта, когато украинските власти заявиха, че събитията в Русия "тепърва започват". 

"Президентът Макрон следи ситуацията отблизо. Ние продължаваме да сме фокусирани върху подкрепата за Украйна", гласи кратко съобщение на френското президентство.

Междувременно германското правителство също следи внимателно събитията в Русия, заяви правителствен говорител, цитиран от AFP.

От своя страна, британското външно министерство предупреди, че може да се стигне до бунт из цяла Русия, предаде Ройтерс. То предупреждава да не се пътува до страната.

Военното разузнаване към британското министерство на отбраната пък каза, че руската държава сега е изправена пред най-голямото предизвикателство в последно време, предаде Ройтерс.

Полският президент Анджей Дуда проведе консултации с премиера и министъра на отбраната относно ситуацията в Русия и каза, че Варшава следи внимателно ситуацията в тази страна.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:02 | 24.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 5 rate down comment 39
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Tikva007 А такаааа, точно както трябва - пяна да ви избие по зypлите копейнишки от яд, злоба и безпомощност! Безценно! Хахаааа :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 18 rate down comment 12
Tikva007
преди 10 месеца
До: Скъсана_Ушанка: това всичкото го изписа с надеждата, някой да го прочете ли? ОбъркАл си се, пич! Цялото ти политическо и юридическо *творчество* от години тук го четат само нови потребители до пладне. Даже от *вашите* не си губят времето. Само една командирована тук от Дунав мост 2 чат-пат ти се връзваше и си другаруваше с 20-годишната *адвокатка* мяю-бау. Анадънму, ***-Ватников? Стискай сега цвайтера за Пригожинчето и си сипи една каменярка - може и Макалън да я кръстиш. От съпругът ти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Тpoлът копейник с многото регистрации, дето цъка минуси, не се 'аби, в края на месеца превод от пасольството няма да има :)))) Еех, животът е хубав!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 9 rate down comment 44
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Ах, как го чаках този ден, когато Мордор ще падне и цялата копвйншка гняc ще се покрие по дупки и хралупи :))) Това е празник! А утре ще е даже по-голям, като провесят Пyт-кин на въжето собствените му cкотове! Ураа! Довечера ще отворя едно пълнолетно виски Макалън за този ПРЕКРАСЕН ден!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 8 rate down comment 43
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
До: Tikva007 Как е таварищ, как е ? :)))) Хехееее, не ми отговаряй, въпросът е риторичен :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 16 rate down comment 9
Tikva007
преди 10 месеца
До: zelka00: Пак си объркал ракията с белина. И внимавай с кабелите отзад (на компютъра) - по единия тече интернет, а по другия - 220V. Май и тях си объркал. Резултатът: феккаллен хлорид вместо новини с аперитив. Но пък си ти е вътрешен въпрос.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 10 rate down comment 28
zelka007
преди 10 месеца
на чeбурашките дето са в ступор им обръщам внимание , вижте ЕСО в 14:00 - ФЕЦ 1,5ГВт ... :))) ... и това без да си даваме зор да слагаме по покривите фотоволтаици масово и въпреки цялата прорассийска сгaн в държавата ни ... !! ... а Кирил и Асен искаха да строят завод за батериини ситеми от промишлен клас , за да съхраняваме слънчевият ток и да го ползваме за вечерният пик на потребление ... счупиха ПАВЕЦ-а с цел да се прецакат ФЕЦ ... и паметника ще го бишнем !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 24
zelka007
преди 10 месеца
ох на батя , бият се във воронеж , на 500км от масква ... :))) ... бонбон ... северна нигерия в цялата си прелест ... взривяват нефтени бази , свалят хеликоптери , пукотевица ... никаква симпатия и жал към това средновековно население и онова , което ще им се изсипе на главата , като му превърти бурмата на зануленият детеубиец в кремля ... бетонен зид , ров пълен с вода и алигатори , и бодлива тел с ток , между нас и тях ... ултра нефелен народ ... !! ... последни повиквания за трена към питер !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 8
danchomentata
преди 10 месеца
Галфоне, не познаи молотовките за кои отбор ги гласа https://***.currenttime.tv/a/27931620.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 48
Скъсана_Ушанка
преди 10 месеца
Аа не, проблемите в пPaccия може да са вътрешен въпрос, но кефът е международен ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още