IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Милен Велчев: Трудно ще се постигне балансиран бюджет за пет месеца

Бюджетът страда значително от нанесените щети с намалението на ДДС ставките през последните години, изтъква бившият финансов министър

11:23 | 10.07.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трудно е да се компенсира за пет месеца дефицитът, който вече е образуван, и да се постигне балансиран бюджет, заяви пред БНТ бившият финансов министър Милен Велчев.

„Вече ще са минали на практика седем месеца от годината, когато ще бъде приет бюджетът, и каквото и да се прави, разходите са генерирани досега“, изтъква той.

Според Велчев е хубаво, че България декларира, че има желание да влезе в еврозоната, за да бъде ограничен дефицитът. По-спокойно може да се влезе в еврозоната с излишък или с нулев дефицит. „Не е необходимо да таргетираме 3% дефицит“, изтъква експертът.

Според него макроикономическите модели определят това дали един дефицит е правилен, или не. Те показват в кой цикъл на икономиката се намираме. Сега България не е в най-големия си подем, но все пак е в подем, изтъква Велчев. По думите му статистиката показва, че и тази година се очаква икономиката да расте, догодина, вероятно, с по-високи темпове.

„Когато икономиката расте, традиционната икономическа теория признава, че е редно държавата, ако не да пести пари, то поне да не харчи повече, отколкото може да събере. А ние харчим поради липса на воля“, изтъква бившият финансов министър.

Целта не е да тласнем хората в мизерия, посочва Велчев. Целта е да се образуват резерви, които ще са необходими при последващ икономически спад.

„Както преди 15 години, така и по време на пандемията, се видя, че е наистина важно да се работи с дефицит, за да се компенсира спадът на приходите и спадът на доходите“, подчертава той, добавяйки: „Не може за стабилност и за излизане от бедността да разчитаме на живот на дълг. Както всяко семейство разбира, че не може да се живее с бързи кредити и така да стане по-богато, така и държавата, ако живее на кредит, ще дойде денят, когато тези кредити ще трябва да се плащат“.

По отношение на съдържанието на Бюджет 2023 г. бившият финансов министър посочва, че понякога проектът за бюджет съдържа съществени резерви, които могат да позволят неочаквани мерки в парламента, понякога против волята на правителството и министерството на финансите. Той даде за пример увеличението на някои социални разходи през 2022 г. спрямо предложения от финансовия министър Асен Василев бюджет и въпреки това бюджетната година завърши благополучно, защото при приходите се съдържаше резерв.

„Сега такъв резерв почти няма“, изтъква Велчев.

Бюджетът страда значително от нанесените щети с намалението на ДДС ставките през последните години.

„Да не забравяме, че те бяха въведени с аргумента, че има пандемия, икономическа криза. Това сега е отминало и е само въпрос на политическа воля да се върнат тези ставки, не само за хотелиери и ресторантьори, но и на всички, които получиха този бонус. Резултатите от това са плачевни – защото нито цените са под контрол, нито потребителите се чувстват по-богати“, изтъква Велчев.

По думите му това е най-лошият начин за водене на социална политика.

Велчев заяви, че по този начин се субсидират богатите, които са последните, които имат нужда от намалени ставки. Отделно, вървят схеми за измама, които понякога стартират по-късно, тъй като самите измамници трябва да се нагодят, за да се научат да правят тези схеми.

По въпроса за дивидентите на държавните предприятия като начин за свиване на дефицита Велчев коментира, че държавата, като собственик, е в правото си да прецени какъв процент от печалбата на своите дружества да събере. Все пак тук е нужен диференциран подход, тъй като има големи част от българската енергетика, пред които няма особено светли перспективи и съответно няма нужда от нови инвестиции.

Според Велчев парите по втория транш от Плана за възстановяване и развитие са необходими. „Те са включени в Бюджет 2023 г., като неприемането на законите би заплашил баланса на бюджета“, предупреждава бившият министър на финансите.

По отношение на общините Велчев заяви, че те се намират в трудна ситуация без актуален бюджет, докато трябва да подготвят такъв за следващата година. „Работата ще е доста напрегната, тъй като през следващите месеци трябва да се направят новите бюджети. Не мога да си представя как ще се изпълняват и проекти, които трябва да бъдат финансирани с тазгодишния бюджет. Предполагам, че общините са си създали една предварителна организация, избрали са си изпълнители и оставащото време позволява тези проекти да бъдат изпълнени“, коментира още Велчев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 10.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 9 месеца
Оказа се, че на MOCHA пак му се случва нещо американско- почти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 9 месеца
"София се тресе, но *** е нопоклатим на поста" http://***.svobodata.com/page.php?pid=9322&rid=&archive=
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още