IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Депутатите избраха Бойко Борисов за председател на външната комисия в парламента

БСП, "Възраждане" и ИТН напуснаха пленарната зала в знак на протест срещу кадровите разпределения

12:16 | 13.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Депутатите избраха лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов за председател на Комисията по външна политика в Народното събрание. Решението беше взето със 161 гласа „за“. Имаше и един глас „против“ – на независимия депутат Радостин Василев.

Изборът на председатели и зам.-председатели на парламентарните комисии започна със скандал и БСП, „Възраждане“ и „Има такъв народ“ обявиха, че няма да излъчат свои кандидати в ръководствата на комисиите, след което напуснаха пленарната зала. Само от време на време техни представители се връщаха, за да се изказват от трибуната.

Опозицията

„ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС са новото управляващо мнозинство. Мотивите са: ГЕРБ да се реанимират и да спасят Бойко Борисов, защото цялата държава е заложник на неговата лична кожа, на ДПС – да се легитимират лично във властта. Ние няма да предлагаме комисии, напускаме залата“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов предложи да бъде свикан председателски съвет, на който да се реши по какъв начин опозицията да получи достойно представяне в комисиите, но депутатите отхвърлиха предложението.

Изборът

Външната комисия ще има трима заместник-председатели –- Екатерина Захариева (ГЕРБ-СДС), Даниел Лорер („Продължаваме Промяната - Демократична България“), и Филиз Хюсменова (ДПС).

Съпредседателят на ПГ на ПП-ДБ Кирил Петков оглавява парламентарната Комисия по въпросите на Европейския съюз. За заместник-председатели на комисията депутатите избраха Деница Симеонова от ГЕРБ-СДС и Цветан Енчев от ДПС. Решението беше прието със 155 гласа „за“.

Начело на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в парламента ще е Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС. Заместник-председатели на вътрешната комисия ще бъдат Маноил Манев от ГЕРБ-СДС, Людмила Илиева от ПП-ДБ и Ахмед Ахмедов от ДПС.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:26 | 13.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още