IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът не избра управител на НЗОК

Кандидатът на ГЕРБ се оттегли, а мнозинството депутати гласуваха "против" кандидатурата на БСП, която остана единствена в надпреварата за поста

14:38 | 11.07.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Народното събрание (НС) не избра управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) на свиканото за днес, 11 юли, извънредно заседание.

По-рано днес сочената за фаворит за поста Иванка Динева, подкрепена от ГЕРБ-СДС, която беше подуправител на Касата, оттегли кандидатурата си, като посочи „лични причини“ като мотив за решението си.

Със 17 гласа „против“ и 147 „въздържал се“ депутатите отхвърлиха кандидата на БСП проф. Жени Стайкова. Гласуваха общо 223 депутати, като 59 подкрепиха кандидатурата ѝ.

От парламентарната трибуна Жени Стайкова коментира, че финансовият ресурс на Касата е много голям, а същевременно нацията е застаряваща, с широко разпространение на хронични заболявания. По думите ѝ това е не само медицински и етичен проблем, а е свързан и с много разходи.

Тя посочи, че трябва да се даде приоритет на извънболничната, обща и специализирана медицинска помощ и на профилактиката за откриване на заболяванията в ранен стадий.

Стайкова пое ангажимент и за финализирането на информационната система на НЗОК, за да се ограничат злоупотребите със средства.

„Здравето е безценно, надпартийно и няма цвят. В дългогодишния си опит в управлението на общественото здраве на регионално и национално ниво аз се считам за експерт в тази област и съм доказала, че мога да работя с различни правителства“, коментира тя пред депутатите.

Тя посочи още, че ще търси консенсус със съсловните организации, Министерството на здравеопазването, Министерството на финансите и пациентските организации, за да се постигне нов баланс в разходването на финансовия ресурс. Да се направи нова структура, която ще е удовлетворителна за гражданите, осигурените лица, медицинските специалисти и в политически аспект.

Според информация на БНР депутати от няколко парламентарни групи ще предложат удължаване на срока за провеждане на процедурата по избор на нов управител на НЗОК, за да издигне групата на ГЕРБ-СДС нов кандидат.

Първият управител на касата д-р Илко Семерджиев коментира пред БНР, че Динева „нито се е кандидатирала сама, нито се е оттеглила сама, а ставаме свидетели на някакъв вид задкулисни договорки“.

Според Семерджиев подходът на управляващото мнозинство е несериозен и обрича здравната система на безвремие и на бездействие, което ще се види в близките месеци и години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:38 | 11.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Здравеопазване виж още

Коментари

Финанси виж още