IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Десният екстремизъм все повече се прокрадва в Германия

Проблемът с бежанците ще остане основна тема в нашето общество през следващите седмици и месеци, а може би дори и през следващите години, смята лидерът на ХДС

22:33 | 14.07.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Omer Messinger/Getty Images
Снимка: Omer Messinger/Getty Images

На фона на нарастващата подкрепа за крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АГ) десният екстремизъм в Германия се прокарва все повече и сред по-младите, както и в образованието, пише Анелия Пенкова в материал за БТА. След като преди седмици имаше случай на мъж, облечен с тениска с препратка към "Вермахта" (въоръжените сили на Нацистка Германия от 1935 до 1945 г.), стана известно и за притеснени учители.

През април двама учители съобщиха за десноекстремистки случаи в училището си в Бург в провинцията Бранденбург, което предизвика дебат в цялата страна, предаде германското издание "Цайт". В анонимно писмо те описват как ежедневно са се сблъсквали с десен екстремизъм, сексизъм и хомофобия. По-конкретно, те са виждали хитлеристки поздрави и снимки на свастики.

През юни единият от учителите заяви, че ситуацията в училището не се е променила. Колективът бил дълбоко разделен и някои учители вече не поздравявали него и колежката му. По-късно той каза, че очакват нападения заради своята ангажираност.

Вестник „Тагесшпигел“ съобщи за подстрекателство срещу двамата учители в интернет, след като акаунт в Instagram е призовавал за нападения срещу двамата.

Министърът на образованието на Бранденбург Щефан Фрайберг се позова на подкрепата на държавата за учителите и училището в Бург. Той заяви, че знае, че са подадени молби за преместване, тъй като двамата учители пожелали да напуснат.

В същото време лидерът на консервативната опозиция в Германия Фридрих Мерц заяви тази седмица, че мащабната миграция е един от най-големите проблеми на страната и според него е основната причина за ръста на подкрепата за крайната десница, който се наблюдава напоследък, съобщи Асошиейтед прес.

Лидерът на Християндемократическия съюз (ХДС) Мерц изключи възможността да си сътрудничи на държавно или национално ниво с партията "Алтернатива за Германия", която изпревари неговия дясноцентристки Християндемократически съюз в проучванията за избори в източната част на страната през следващата година.

Един от високопоставените служители по сигурността от еврейски произход заяви пред Асошиейтед прес, че ще напусне страната, ако крайнодясната партия влезе в правителството.

"Проблемът с бежанците ще остане основна тема в нашето общество през следващите седмици и месеци, а може би дори и през следващите години, и затова съм толкова заинтересован от намирането на решение", каза Мерц на пресконференция с чуждестранни репортери в Берлин. "Колкото по-скоро проблемът бъде решен, толкова по-скоро тази партия (АГ) ще стане отново по-малка", каза той. Според него голяма част от подкрепата ѝ идва от протестни избиратели. "Това не са радикално десни, националсоциалистически убеждения, а по-скоро две трети от тях са протестни (гласове)", каза Мерц. "И тези две трети могат да бъдат спечелени обратно от други политически партии", допълни той.

Наскоро консервативният лидер бе разкритикуван заради това, че обяви природозащитниците "Зелените/Съюз 90" за "основен враг" в германската политика, дори след като кандидатите на AГ победиха неговата партия и спечелиха първите си постове в местната власт.

Във вторник Мерц настоя, че атаката му срещу "Зелените" трябва да се разглежда като част от нормалното съревнование между демократичните партии, в което според него АГ не участва. "Голяма част от АГ е извън спектъра на нашия конституционен ред", каза той, като отбеляза, че те са под наблюдение от германското контраразузнаване. "Те са врагове на нашата демокрация", заяви Мерц.

Той обясни, че неговият съюзен блок е готов да си сътрудничи със "Зелените" в законодателните органи на отделните провинции, както и на федерално ниво, докато това не е вариант с АГ. И все пак той остави отворена възможността християндемократите да гласуват с крайната десница на ниво местно управление, като отбеляза, че неотдавнашните победи на АзГ на местните избори са били "демократични решения, които трябва да приемем".

Няколко дни преди това премиерът на южната германска провинция Бавария Маркус Зьодер също говори за борбата с незаконната миграция и призова за по-строг граничен контрол, предаде ДПА.

"Всички провинции с външни граници трябва да следват простия ни пример с граничната полиция и федералното правителство също трябва да засили граничния си контрол", каза пред в. "Билд" Зьодер, лидер на консервативния Християндемократически съюз.

Бавария - най-голямата германска провинция - има сухоземна граница с Австрия и Чехия, а от Швейцария я отделя Боденското езеро.

Зьодер изтъкна граничната сигурност на Бавария, отбелязвайки, че благодарение на граничните служби са били задържани 80 хил. заподозрени, "включително трафиканти на хора, наркодилъри и други опасни престъпници".

Германия извършва проверки на границата с Австрия в Бавария от есента на 2015 г., след като десетки хиляди бежанци и други мигранти си проправиха път от Гърция през Балканския маршрут към Западна Европа.

Искането за временни проверки по границите с Полша и Швейцария предизвика разгорещени дебати на неотдавнашната среща на вътрешните министри на провинциите.

Вътрешният министър на Саксония Армин Шустер поиска проверките по вътрешните граници да бъдат адаптирани към настоящата ситуация и да бъдат разширени извън Бавария. Саксония граничи с Полша и Чехия.

Шустер изтъкна, че от около три месеца на германско-полската граница са задържани почти два пъти повече нелегални мигранти, отколкото на границата с Австрия.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:34 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 1
mr. Yoda
преди 9 месеца
До: cyclop: Даже отлично!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 25 rate down comment 3
cyclop
преди 9 месеца
Все повече се прокрадват в Европа лодките с хиляди и хиляди 20-30 годишни мъже, тъмнокожи, необразовани, незаинтересувани да се включат в обществото. Все повече се прокрадва екстремизмът на морални и интелектуални възможности на ниво трети свят, безконтролно навряни в развити общества, на които от десетилетия се вменява вина и недопустимост да се защитават и да отхвърлят инвацията. Това несъмнено ще свърши добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още