IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия увеличава интензивността на ракетните удари по северните части на Украйна

Ген. Залужний защити правото на Украйна да нанася удари по руска територия и потвърди желанието на Киев да си върне Крим

09:04 | 15.07.23 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия е увеличава интензивността на ударите по населените места около северната граница на Украйна, съобщават от украинската гранична служба, цитирани от CNN. По данни на институцията през юни, спрямо май, ракетните удари в областите Суми, Чернихов и Харков са били три пъти повече.

От началото на войната тези райони са били обстрелвани с ракети и дронове повече от 1000 пъти, разказва говорителят на службата за граничен контрол. "Суми и Харков са двата най-обстрелвани региона на Украйна", коментира Андрий Демченко.  Властите насърчават жителите на Суми да се евакуират предвид военните действия.

В своето вечерно обръщение президентът Володимир Зеленски сподели информация от последното си заседание, на което от военното разузнаване са му предоставили данни, които сочат, че нападение от територията на Беларус, не е много вероятно на този етап. Преди време военните в страната съобщиха, че граничните зони с Беларус са допълнително укрепени.

От Института за изучаване на войната (ISW) цитират Министерството на отбраната на Беларус, според което инструктури на ЧВК "Вагнер", които са работили в Африка, в момента са в тренировъчни лагери в Беларус.Те са пристигнали в страната през окупираните територии в Луганска област, допълват властите в страната.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) посочват в своя обзор за 506-я ден от началото на пълномащабната война, че основните усилия на руснаците на фронта са насочени към Купянск, Лиман, Бахмут, Маринка и Авдеевка, като през изминалото денонощие са водени 20 битки в тези области. От своя страна, украинските военни продължават офанзивните си действия в Мелитопол  и Бердянск. В някои точки артилерийският обстрел намалява, отбелязва зам.-министърът на отбраната Ана Маляр в своя канал в Telegram.

Руски военни кореспонденти съобщиха за действията на украинците на север и на юг в Бахмут в опит да обкръжат града. Маляр отбелязва, че е имало опит на руснаците да си върнат позициите в северната част на Бахмут, но е неуспешен. 

В ранните часове на 15 юли отново е имало атаки с дронове, като информацията за броя им се уточнява. От началото на тази седмица Русия извършва всяка вечер удари с дронове и ракети по украински градове. В сутрешните часове на 14 юли украинските противовъздушни сили съобщиха за 17 дрона, от които бяха унищожени 16, и една ракета С-300, която не може да бъде "свалена" от ПВО. 

Украйна защитава правото си да нанася удари по цели извън страната

Главнокомандващият на украинските въоръжени сили ген. Валерий Залужни защити правото на Украйна да нанася удари извън територията на страната. Пред Washington Post той отбеляза, че разрушавайки складове за въоръжение на територията на Русия, военните намаляват боеспособността и щетите, които нанасят руснаците в Украйна. Западните партньори обаче доставят муниции и оръжие с условието то да не бъде използвано извън международно признатите граници на Украйна. "Тогава ще използваме наше оръжие", казва Залужни и потвърждава още веднъж намерението на Киев да си върне контрола и върху окупирания през 2014 година Крим.

Бъдещето на зърнената сделка

Зърнената сделка, по силата на която Украйна изнася селскостопанска продукция през три от черноморските си  пристанища, изтича на 17 юли и на този етап няма индикация, че ще бъде продължена.

По време на посещението си в София Зеленски коментира, че Киев не участва в преговорите с Русия и е оставил тази работа в ръцете на ООН и Турция. По негови думи и президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган, и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "са се хванали за главите" заради непрекъснатата смяна на исканията от страна на Москва.

Руският президент Владимир Путин потвърди, че Русия поставя въпроса за изпълнението на ангажиментите към нея. Говорител на ООН коментира, че основното искане е достъп на "аграрната" банка Росселхозбанк до международните финансови пазари и системата SWIFT.

Зърнената сделка беше сключена през юли 2022 година.

Бен Уолъс:  Коментарът ми беше изваден от контекста

Коментарът, че Украйна дължи повече благодарност, е изваден от контекста, съобщава във Facebook британският министър на отбраната Бен Уолъс. Думите му, че западните партньори не са Amazon, който може да доставя въоръжение онлайн, пък са казани още през миналата година, допълва още той. 

 

Уолъс написа в своя профил в социалната мрежа, че е визирал предизвикателствата, които могат да възникат по отношение на Украйна. "Говорех за нуждата Украйна някога да признае, че в много страни и парламенти няма същата силна подкрепа, както във Великобритания. Не става дума толкова за правителството, колкото за гражданите и депутатите в международната общност", коментира той.

Подкрепата за Украйна във Великобритания е една от най-високите в цяла Европа - 70%, отбелязва още британският министър и допълва, че думите му са били насочени основно към нуждата да се достигне до гражданите на други страни, които още изпитват съмнения, допълва още той.

Попитан на конференция след края на срещата на НАТО във Вилнюс да коментира,  украинският президент Володимир Зеленски отговори, че не е сигурен дали Уолъс е имал предвид точно това - че Украйна дължи повече благодарности. "Ние винаги ще бъдем благодарни на Великобритания. Аз просто не разбирам какво точно има предвид той", каза Зеленски и саркастично допълни, че може сутрин, като се събуди, да благодари на Великобритания за помощта.

Украинският президент се обърна и към министъра на отбраната на Украйна, който беше в залата, с въпрос какви са отношенията му с Уолъс. "Отлични", отговори му Олексий Резников, а Зеленски му препоръча, да се обади на своя британски колега и да му благодари. "Обадете му се още днес", допълни той.

Размяната на реплики беше остро критикувана от украинския посланик във Великобритания, според когото това е излишна проява на остроумие, която може да сигнализира за разделение между партньорите.

Премиерът на Великобритания Риши Сунак коментира, че не споделя виждането на своя министър. "Президентът Зеленски многократно изрази своята благодарност на мен, на британския народ и на останалите съюзници", допълни той, а на път към Киев украинския държавен глава поимено благодари на всички членове на НАТО за подкрепата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:05 | 15.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 15
Скъсана_Ушанка
преди 9 месеца
Отчаяно кви-чене на жалки pucopoбчета, безценно!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 16 rate down comment 19
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 решено е... през Урал! :):):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 23 rate down comment 16
Tikva007
преди 9 месеца
До: Имитаторът: А още по-интересно (от гледна точка на крайния резултат от все още тайните преговори м/у руснаците и американците) е, къде в т.н. *украйна* ще минава новата руско-полска граница.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 19
Импeраторът
преди 9 месеца
До: zelka007 по-интересно (от гледна точка на пропагандния фронт) ще е как ще се развие атаката над Соледар и Клишивка (реално от двете страни на Бахмут) - готвача като превзе Бахмут се усети, че има нещо гнило и не е добре да остава там, взе си парцалите и победата и остави руската непобедима армия да обере "позитивите" / рашистите тези дни наляха още резерви в Клишивка - нп, България си продава снарядите и ги чисти:-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 19 rate down comment 22
khao
преди 9 месеца
До: Tikva007 а форумния глууупак отново пищи от безсилие, хахахаха.... уви вече се усети колко глуупава копейка е и спря да споделя "истини" ... с което форума загуби един клооун за съжаление.. :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 27 rate down comment 21
Tikva007
преди 9 месеца
* Русия увеличава интензивността на ракетните удари по северните части на Украйна* - А Търчилъжи увеличава публикуването на долнопробни ффейкляци за неспирни победи на укровермахта на източния фронт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 26
zelka007
преди 9 месеца
на линията Роботине-Новофедорофка буквално са помляли могучие зиг-заг окопни соуружения със все рашибозуците в тех ... това е първата линия от три в тази област ... леопардите и брадлитата продължават победният си ход ... и уважение и адмирации за нашият ВПК ... !! ... има защо ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 24 rate down comment 27
zelka007
преди 9 месеца
какви са тези приказки сега от Ген. Залужний ... ?! ... нали според тукашните изрожденчета (тикви,андита,алексчета,оррккии,и пр) , кой с недобре прикрити влечения към собственият пол кой с неприкрити , се меткаха на кълбета по баламатума , че бил застигнат от "кинжал" в бункер на 1км под земята ?! за неинформираните , тва "кинжал" е една парадна мултика от набедените за втората най-могъща , дето се сваля с неква допотопна ПВО система от 70те години на миналият век ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още