IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Тренд": Над половината от българите не искат нови предсрочни избори

22% оценяват положително работата на правителството

09:23 | 20.07.23 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

Над половината от българите (52%) не искат нови предсрочни парламентарни избори, докато една четвърт смятат, че такива са необходими, сочат данни от проучване на социологическата агенция "Тренд". Нов парламентарен вот се подкрепя от мнозинството от привържениците на "Възраждане" и БСП.

От агенцията регистрират известна стабилизация на основните индикатори, които тестват ежемесечно, като няма съществени промени в оценката за работата на основните институции и електоралната картина.

Парламентът се движи на ниски нива на оценка за работата си, като през юли има леко покачване с 3 пункта до 14% одобрение. Причината вероятно е в по-активната работа на институцията през последния месец.

Графика: Тренд Графика: Тренд

Положителна оценка за работата на кабинета на Николай Денков изразяват 22% от всички интервюирани. Най-силна подкрепа правителството среща сред привържениците на „Продължаваме промяната-Демократична България“ (над три четвърти), докато симпатизантите на ГЕРБ изглеждат разделени наполовина. Електоратите на останалите формации изразяват в огромното си мнозинство отрицателна оценка.

Графика: Тренд Графика: Тренд

След спада от 7% в положителната оценка за работата на президента през миналия месец, настоящето проучване регистрира стабилизация в оценката за държавния глава – 37% изразяват положителна оценка, а 51% отрицателна. Посещението на украинския президент Володимир Зеленски в България съвпадна с терена на проучването и евентуален ефект от визитата би могъл да се отчете в следващото изследване, посочват социолозите.

Графика: Тренд Графика: Тренд

Не се наблюдава съществена динамика в електоралните нагласи. ГЕРБ остава лидер с подкрепата на 24,8% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. Следват ги „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 19,1%. Третото място остава за „Възраждане“ с подкрепа от 15,5% от гласуващите, следвани от ДПС (13,7%) и БСП (8,6%). „Има такъв народ“ остава точно на прага на парламентарната бариера с 4% от гласуващите. Опцията „не подкрепям никого“ продължава да расте за пореден месец, като през юли достига нива от 6,3%.

Графика: Тренд Графика: Тренд

Всеки месец „Тренд“ мери и нагласите за икономическата перспектива според българите. След критично високите нива преди година заради инфлацията, в последните три месеца се регистрира определено успокояване, но тревожността остава водеща. 20% очакват в следващата една година икономическото положение в страната да се подобри, 31% - да се влоши, а 44% да остане същото.

Сходни са тенденциите и при очакванията за жизнения стандарт – 21% смятат, че ще се подобри в следващата една година, 26% са на мнение, че ще се влоши, докато 45% не очакват промяна.

Проучването е по поръчка на вестник „24 часа" и е реализирано в периода между 4 и 11 юли 2023 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1001 души на възраст над 18 години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:23 | 20.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още