IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата в Босна и Херцеговина повдигна обвинения на Милорад Додик

Лидерът на Република Сръбска издаде указ да не се прилагат решенията на върховния представител на международната общност и на Конституционния съд на страната

20:59 | 11.08.23 г.
Автор - снимка
Създател
Лидерът на босненската Република Сръбска Милорад Додик. Снимка: Fehim Demir
Лидерът на босненската Република Сръбска Милорад Додик. Снимка: Fehim Demir

Прокуратурата на Босна и Херцеговина повдигна обвинение на президента на босненската Република Сръбска Милорад Додик и директора на Държавен вестник на тази част от Босна Милош Лукич за неизпълнение на решенията на върховния представител на международната общност в Босна и Херцеговина Кристиан Шмит, съобщиха Радио Свободна Европа и вестник "Данас".

Обвинителният акт е предаден на съда на Босна и Херцеговина, съобщиха от прокуратурата.

На 9 юли прокуратурата на Босна и Херцеговина сформира екип от трима прокурори, след като указът на Додик да не се спазват решенията на върховния представител беше публикуван в Държавен вестник на Република Сръбска.

В указа пише, че решенията на кабинета на върховния представител в Босна и Херцеговина вече не се публикуват и следователно не се спазват в тази част на Босна и Херцеговина, както и че решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина вече няма да се прилагат на територията на тази част от страната.

Парламентът на Република Сръбска в края на юни прие закон, с който решенията на федералния Конституционен съд няма да се прилагат на територията на Република Сръбска, докато парламентът на Босна и Херцеговина не приеме Закон за Конституционния съд, който предвижда отстраняването на чуждестранните съдии от съда.

В закона е определено, че всички лица, които не изпълняват решенията на Конституционния съд на Босна и Херцеговина, ще бъдат защитени от наказателна отговорност от институциите на Република Сръбска.

С решенията си от 1 юли върховният представител Кристиан Шмит спря цялата законодателна процедура относно тези антидейтънски ходове на босненския сръбски парламент и приемането на тези две решения. Шмит криминализира и неспазването на решенията на върховния представител, като наказанието може да достигне до пет години затвор.

Дейтънското мирно споразумение дава широки правомощия на върховния представител на международната общност в Босна, включително да налага закони или да уволнява официални представители или държавни служители, които подкопават крехки етническия баланс в следвоенна Босна.

Съгласно Дейтънското мирно споразумение Босна и Херцеговина е съставена от две полуавтономни области - Република Сръбска, населена предимно с босненски сърби, и Мюсюлманско-хърватската федерация, където живеят босненски мюсюлмани (бошняци) и босненски хървати. Всяка област има собствено правителство, парламент и полиция, но двете са свързани чрез общи институции на държавно ниво, включително съдебна система, армия, служби за сигурност и данъчна администрация.

Президентският пост се заема ротационно от сръбския, хърватския и бошнячкия представител в тричленното Председателство на Босна.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:45 | 11.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още