IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Международният надзорник в Босна и Херцеговина отмени два закона на етническите сърби

Кристиан Шмид заплаши с наказания онези, които не спазват споразумението от 1995 г.

10:30 | 02.07.23 г.
Автор - снимка
Създател
Сараево, Босна и Херццеговина. Снимка: Bloomberg L.P.
Сараево, Босна и Херццеговина. Снимка: Bloomberg L.P.

Върховният представител на международната общност в  Босна и Херцеговина отмени два закона, приети от босненските сърби, определяйки ги като противоконституционни, като това е поредното противопоставяне, застрашаващо стабилността в крехкото следвоенно равновесие на страната, съобщава Bloomberg.

Кристиан Шмид, подкрепяният от Запада пратеник с правомощия да променя законодателството на Босна и Херцеговина, отмени законите, приети от законодателите в Република Сръбска, които отричат авторитета на Конституционния съд в Сараево , информира офисът на Шмид.

Споровете за управлението на страната отдавна подхранват сръбския сепаратизъм, включително заканите на сръбския лидер Милорад Додик, който заплаши да обяви своята част от страната за независима. Последният спор беше съсредоточен върху държавни активи, като сърбите се противопоставиха на централните органи, включително на висшия съд. 

„Парламентите на ентитетите нямат правомощия да дерогират разпоредбите на Конституционния съд на Босна и Херцеговина“, изтъкна Шмид пред журналисти в събота. Всеки, който подкопава разпоредбите на споразумението от 1995 г., което сложи край на войната в Босна, ще бъде наказан, заплаши още той.

Посолството на САЩ в Сараево подкрепи решенията на Шмид, като предупреди за последствия за всякакви „противоконституционни и умишлени атаки“ срещу разпоредбите на мирното споразумение, постигнато с посредничеството в Дейтън, Охайо.

Додик, който вече е санкциониран от САЩ и Великобритания и е близък до Кремъл, повтори, че неговият ентитет няма да се подчини на съда или Шмид, твърдейки, че назначаването му през 2021 г. като върховен представител в Босна не е получило пълното одобрение от Съвета за сигурност на ООН.

Войната в Босна и Херцеговина избухва през 1992 г., когато Югославия се разпада, което предизвика заграбване на земя между сърби, хървати и мюсюлмани босненци. Повече от 100 000 души загиват, а Босна се оказва разделена на сръбска половина и друга, споделена от мюсюлмани и хървати, свързани от централно правителство в Сараево.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:12 | 02.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още