IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Франс Тимерманс ще води алианс от социалдемократи и зелени на изборите в Нидерландия

Климатичният еврокомисар трябва да бъде одобрен от членовете на двете партии за лидер на 14 август

11:38 | 12.08.23 г. 1
Франс Тимерманс. Снимка: Европейска комисия
Франс Тимерманс. Снимка: Европейска комисия

Върховният представител на ЕС по въпросите на климата Франс Тимерманс ще води алианс от социалдемократи и зелени на изборите в Нидерландия през ноември. Двете партии го номинираха като единствен кандидат за техен лидер, пише Politico.

Високопоставени политици от двете партии се обединиха зад европейския комисар, бивш нидерландски външен министър. Няма други кандидати, които да се опитат да оспорят шанса му да стане министър-председател.

Остава кандидатурата му да бъде гласувана от членовете на двете партии на 14 август, което се разглежда като чиста формалност.

Членовете на партиите могат да гласуват за Тимерманс или да изберат „нито един от кандидатите“. Победителят ще бъде обявен на 22 август.

Тимерманс след това ще трябва да си вземе отпуск от Европейската комисия (ЕК), където е един от тримата изпълнителни вицепрезиденти.

Според проучване на Politico съвместната листа, която Франс Тимерманс ще поведе, събира най-много гласове в разпокъсания нидерландски политически пейзаж, където множество партии ще се борят за 150 парламентарни места.

Тимерманс ще оваканти мястото си в Комисията и не е ясно кого ще номинира Нидерландия, ако изобщо номинира някого.

Политиката в Нидерландия претърпя много сътресения, след като дългогодишния премиер Марк Рюте обяви, че се оттегля.

Тимерманс от нидерландската социалдемократическа Лейбъристка партия (PvdA) си изгради репутация в Брюксел на твърд социалист със силно зелен уклон. Той ще се сблъска с твърда опозиция от партии, скептично настроени към новото законодателство на ЕС в областта на околната среда, което той изработи.

В прессъобщение партиите от алианса на Тимерманс цитират неговите приоритети: „Климатичната криза, нарастващото неравенство, провалящото се правителство, международната сигурност: те изискват решителен подход, който може да разчита на широка подкрепа сред населението“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:15 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
danchomentata
преди 8 месеца
Бригадире, връви на майната си да праиш зеленый Маастрихт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още