IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ISW: Украйна напредва към втората линия на отбрана на юг и не се знае какво я чака там

Украинският президент не изключва и освобождаването на Крим и с дипломатически средства

07:58 | 28.08.23 г. 9
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Украйна напредва към втората отбранителна линия в Запорожката област, разширявайки позициите си към Новопрокопивка и Вербове. От Института за изучаване на войната (ISW) посочват, че е трудно са се оцени какво могат да очакват военните там. Руснаците са изградили противотанкови траншеи, както и т.нар. "драконови зъби", които също спират бронираните машини, а вероятно и още минни полета, но в същото време не е ясно има ли достатъчно военнослужещи, които да ги защитават, тъй като част от тях бяха пратени напред в опит позициите да бъдат удържани.

В Запорожката област, край Роботине, Русия изпраща елитни десантни части, които доскоро защитаваха направлението Кремена, потвърждава ISW. Анализаторите обаче не виждат потвърждение на изявленията и на руски, и на украински източници за изпращане на още руски части от други фронтове.

В ISW обръщат внимание на разказ на украински боец от Запорожкото направление, който обяснява, че защитните позиции на руснаците са свързани, за да бъде по-лесно предислоцирането. Анализаторите посочват, че това означава, че предишни техни оценки, че районът вероятно е по-слабо миниран, за да бъде гарантирано отстъпление, може да не бъдат потвърдени.

Основните усилия на Русия остават на източния фронт - Купянск, Лиман, Маринка, Бахмут и Авдиевка, посочва зам.-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр. В своя канал в Telegram тя отбелязва, че боевете са много тежки на изток - руснаците атакуват в Купянск, Лиман и Бахмут. Обстановката е много динамична, а натискът се увеличава, казва още Маляр.

В Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна отчитат по повод 550-я ден от началото на пълномащабната война 34 директни бойни сблъсъка. Продължава настъплението към Мелитопол и Бердянск.

Зеленски: Крим може да бъде освободен и с дипломатически средства

Крим може да бъде освободен и с дипломатически средства, когато украинската армия стигне до административните граници на полуострова, коментира президентът на Украйна Володимир Зеленски в интервю за Наталия Мосейчук. Според него това ще спаси човешки животи, включително и на украинските военни.

В своето интервю Зеленски коментира още, че в страната се произвеждат в пъти повече артилерийски снаряди и ракети отпреди, но те не са достатъчни за фронта. Украйна произвежда и муниции от НАТО-вския стандарт 155 мм, както и различни видове дронове, стана ясно още от думите на украинския държавен глава.

Той поясни, че навлизането на украински войски на територията на Русия ще означава загубата на подкрепата на държави, които защитават териториалната цялост на страните, а и от друга страна е наясно, че не може да завладее Русия.

В интервюто си Зеленски отговаря на въпроси за вътрешния живот на Украйна - конституционни реформи, борбата с корупцията, за която каза, че ще предложи да бъде приравнена на държавна измяна в условията на война, възстановяването на яз. Каховка, без което няма да има нормално водоснабдяване за целия регион, както и провеждането на президентските избори.

Украинското законодателство забранява провеждането на избори по време на военно положение, припомни Зеленски. "От друга страна, ние защитаваме демокрацията и има политически процеси, които не могат да бъдат забранени", допълни той. Според него обаче във време на война не може да бъде гарантирана легитимността на изборния процес - няма процедура как хората на фронта ще гласуват, нито как ще гласуват бежанците, за които се смята, че са около 7 млн. души. Не на последно място, няма и излишни средства, които Украйна да похарчи за провеждане на избори, докато води война.

Основната цел на Зеленски е край на войната, но такъв, че да не позволи връщането на военните действия отново на територията на Украйна. "Това зависи не само от силата на армията, а от инфраструктурата на сигурността и от обществото", допълни той, отбелязвайки, че е напълно възможен израелски вариант и за Украйна в следващите години - "дълга война, без човешки жертви".

Украйна е атакувала военно летище в Курск

В нощта срещу неделя (27 август) украински дронове са унищожили четири самолета Су-30, един МиГ-29, както радарен комплекс за С-300 и два "Панцера" на военно летище в Курск, съобщава източник на РБК - Украйна от Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Използвани са 16 дрона, като някои са унищожени от руската система за противовъздушна отбрана,  допълват оттам.

Местните власти в Курск не потвърждават попаденията на военнито летище, макар че съобщават за атаки с дронове през нощта.

Един от руските военни кореспонденти, приближен до руските ВВС, също пише за удари над летището, при което са използвани австралийските дронове SYPAQ. Те са практически невъзможни за засичане от радарите, тъй като са направени от картон. Тези дронове могат да носят 4-5 килограма експлозив и работят в режим "камикадзе".

Силите за специални операции (ССО) на Украйна потвърждават за унищожена база на бреговата охрана на Крим. Операцията Top Gun се е провела преди няколко дни - на 26 август, и е извършена с дронове. Трудността идва от предизвикателствата на релефа, уточняват от ССО в своя канал в Telegram. 

Тази нощ Русия отново е под обстрел с дронове. Министерството на отбраната на Русия съобщава за свалени от ПВО дронове над Брянска област и Москва. На свой ред руснаците са изстреляли шест крилати ракети по Украйна, като четири от тях са свалени от ПВО - 2 Х-59 и 2 - "Калибър". Има попадения в промишлен комплекс в Полтава.

Русия опитва да прекъсне връзките на "Вагнер" с Либия и Сирия

Зам.-министърът на отбраната Юнус-Бек Евкуров е пътувал до Сирия и Либия и е настоявал местните власти да прекъснат отношенията си с ЧВК "Вагнер", посочва още ISW. Руски военни кореспонденти посочват, че целта е пълната замяна на групата с нови доброволни отряди, които се сформират в Русия в момента. Военните анализатори посочват още, че се решава и съдбата на договорите, които има частната компания с военните структури, както и концесиите за добив на петрол, газ и ценни метали в Близкия изток и Африка.

Евкуров беше един от руските чиновници, който "изчезна" за кратко след метежа на "Вагнер" в края на юни.

Междувременно руското следствие потвърди смъртта на Евгений Пригожин след ДНК тест на останките от самолетната катастрофа от миналата седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:21 | 28.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 2
Tikva007
преди 8 месеца
До: kuhao: Това ли успя да изтласкаш? Нещо цялата агитка съвсем сте изпуснали въздуха. Дали заради минорните новини от украйна, или защото просто сте си такива издухляци? Пробити кондоми, които се опитват да се надуват като балони, та дано някой ги забележи. Нали знаеш какъв звук излиза от балон, като изпуска въздуха? Това се чува и от вашите напъни отдолу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 2
khao
преди 8 месеца
До: Tikva007 хахахаха, айде по скромно.... верно че за първобитния ви строй неща на по 40+ години са НАЙ-модерната техника, но за цивилизацията си остават стара ... желя ти успех в информационната война, дано нея поне успеете да спечлите, че на конвенционалната никви ви няма .... въпреки че хората те научиха къв гллллупав лъжец си. та и там си без шансове.... Водиха ли те на механа тоя уикенд или да мина да метна един хляб в кофата в която живееш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 5
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: Каква хубава двойка сте с раззпоррената под теб - пълна мозъчна сходимост. Като от конвейера на Soros Brain Polishing Technologies. Пропуснал си днес да се похвалиш, че ще бишкаш поредния паметник. Проблемът ти е, че с виртуалните си мускули и кураж можеш да бишнеш само рейтинга на рубриката с коментари под статиите на сайта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 9 rate down comment 14
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... така е нефел ... бихте НАТО на техен терен ... по-пи-лех-те ги ... затова се обсъжда вече обявяване на победата и прибиране кой откъде е ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 17 rate down comment 24
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: Tikva007 Ооо, Митю Некуф, къде си бе, торба лой? Все искам да те питам, платиха ли дивидентите от Гъ3ПРОМ или язък дето продаде наследствената нива на село?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 17
Tikva007
преди 8 месеца
До: zelka00: В общи линии, при различните нива на интелект на участващите в информационната война могат условно да се наблюдават и различните нива на изживяване на нещастието и скръбта, вкл. и предстояща смъррт, които е дефинирала швейцарската психиатърка Д-р Елизабет Кюблер-Рос, а именно: 1. Отричане, 2. Гняв, 3. Пазарлък, 4. Депресия и 5. Примирение. Ако в западните информационни канали се наблюдават нивата между 3 и 5, то при теб мърдане от 1 няма и не се и очаква. Така си програмиран.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 23 rate down comment 16
Tikva007
преди 8 месеца
Кюблер-Рос*Продължава настъплението към Мелитопол и Бердянск* - Няма как да бъде иначе - до тук в това настъпление се наляха над $50 млрд. в най-модерната техника, военен интелект и тотален съпорт от военния монстър НАТО. Изгребаха се оръжейните складове не само на членовете на съюза, но и на много симпатизиращи извън него. Настъплението на ВСУ тече 3 месеца. Резултатът е отвоюван фронт с ширина 10 км и дълбочина 5 км. До Бердянск остават 95, а до Мелитопол - 85 км. Но есента ще се забързат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 23
zelka007
преди 8 месеца
могучая с анемичен обстрел от по 3-4 калибъра , които сами си падат ... гераните(забрадени шахеди) поприключиха , в склада няма , от иран не карат ... вместо да възстановяват кримските мостове , щели понтони да поставят ... :))) ... тоже безсмислено занимание ... тия bradley много корави ве , или рашибозуците не могат да стрелят ?! дотук от около 200 доставени унищожените са около 25 ... пътуват нови към Украйна ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още