IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руското следствие потвърди смъртта на Пригожин в самолетната катастрофа

След проведена мулекулярно-генетична експертиза е установена самоличността на всички загинали пътници, сред които е и лидерът на "Вагнер"

14:59 | 27.08.23 г. 1
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Руски следователи съобщиха в неделя, че генетични тестове са потвърдили, че лидерът на наемническата група „Вагнер“ Евгений Пригожин е сред десетимата загинали при самолетна катастрофа късно в сряда, предава Ройтерс.

Руската служба за контрол на гражданското въздухоплаване „Росавиация“ публикува преди това имената на всички десет души на борда на частния самолет, който се разби в Тверска област, северозападно от Москва. Сред тях бяха Пригожин и дясната му ръка Дмитрий Уткин, който помогна за основаването на „Вагнер“.

„В рамките на разследването на самолетната катастрофа в Тверска област приключи провеждането на мулекулярно-генетичните експертизи“, съобщи Следственият комитет на Русия в комюнике, публикувано на сайта му в приложението „Телеграм“.

„Въз основа на резултатите от тях е установена самоличността на всички десетима загинали. Те отговарят на списъка, заявен за полета“, допълни Следственият комитет.

В канали в "Телеграм", особено такива, подкрепящи "Вагнер", имаше спекулации дали Пригожин, за когото беше известно, че взема различни предпазни мерки с оглед на безопасността си в очакване на възможен опит за покушение срещу него, наистина е бил на злополучния полет. 

Властите все още не са съобщили каква според тях е причината за падането на частния самолет. 

Той се разби два месеца след като Пригожин поведе осуетен метеж срещу висшето ръководство на руската армия, при който наемниците му установиха контрол върху южния град Ростов и напреднаха към Москва преди да се върнат на около 200 км от руската столица. 

Президентът Владимир Путин определи метежа като коварно забиване на "нож в гърба“, но по-късно се срещна с Пригожин в Кремъл. В четвъртък той поднесе съболезнования на семействата на загиналите в катастрофата.

Западни политици и коментатори твърдят, без да привеждат доказателства, че Путин е наредил Пригожин да бъде убит като наказание за бунта, който беше и най-голямото предизвикателство пред собственото му управление от идването му на власт през 1999 г. 

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в петък, че подобни твърдения са "пълна лъжа". На въпрос дали Путин ще присъства на погребението на Пригожин Песков отговори, че е твърде рано да се каже и изтъкна "натоварения график" на президента. 

Бойците на "Вагнер" изиграха важна роля в боевете в Източна Украйна, особено в продължилата с месеци обсада на град Бахмут, въпреки честите нападки на Пригожин срещу висшето военно командване на Русия заради начина му на водене на войната, чиято кулминация беше проваленият бунт. 

Наемниците напуснаха Украйна и някои бяха преместени в съседната страна Беларус съгласно условията на споразумението, което сложи край на метежа им. 

Очаква се част от тях да се влеят в руските въоръжени сили, но мнозина ще бъдат гневни заради внезапната кончина на основателя на групата, който се ползваше с висока степен на лоялност сред хората си. 

В четвъртък Путин отправи противоречиви посления, когато почиташе паметта на Пригожин. Той го определи като "талантлив бизнесмен", но също и като труден характер, "допуснал сериозни грешки в живота си". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:32 | 27.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 2
OHЯ
преди 8 месеца
Скоро Пригожин ще приветства с добре дошъл и бункерния плъх от блатата московски
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още