IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Северна Корея е изстреляла балистични ракети с малък обсег в Японско море

До края на тази година САЩ, Южна Корея и Япония ще споделят данни за предупреждение за ракети от Северна Корея в реално време

22:19 | 30.08.23 г.
Снимка: архив Ройтерс
Снимка: архив Ройтерс

Северна Корея е изстреляла най-малко две балистични ракети с малък обсег в Японско море в сряда, съобщават от южнокорейската армия.

Ракетите са изстреляни часове след разполагането на американски бомбардировачи B-1B за обичайните съюзнически въздушни учения на САЩ и Южна Корея, които се провеждат вече 10 дни, пише Ройтерс. Пхенян възразява срещу ученията.

Министерството на отбраната на Япония също съобщи, че е изстреляна поне една предполагаема балистична ракета.

Според японските медии ракетите са две и са паднали извън изключителната икономическа зона на Япония.

„Нашите военни засилиха наблюдението и бдителността в подготовка за допълнителни провокации и поддържат пълна готовност чрез тясно сътрудничество със САЩ“, казва се в изявление на Обединения комитет на началник-щабовете на Южна Корея.

Единадесетдневните учения ще приключат утре.

Бомбардировачите B-1B проведоха отделни въздушни учения с военни самолети от Южна Корея и Япония по-рано в сряда.

Балистичните ракети на Северна Корея са забранени от резолюции на Съвета за сигурност на ООН, които наложиха строги санкции на страната.

САЩ са загрижени, че преговорите за оръжия между Русия и Северна Корея активно напредват, каза междувременно говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби на брифинг в сряда. Той подчертава, че евентуална военна сделка ще е в нарушение на санкциите срещу страните.

Според Кърби руският министър на отбраната Сергей Шойгу наскоро е пътувал до Северна Корея, за да се опита да убеди Пхенян да продаде артилерийски боеприпаси на Русия.

Американските и южнокорейските военни искат да интегрират по-тясно своите системи за проследяване на изстрелванията на севернокорейски ракети. Това ще налага сътрудничество и с Япония.

Президентът на САЩ Джо Байдън се договори с южнокорейския президент Юн Сук Йол и японския премиер Фумио Кишида на среща на върха на 18 август, че до края на тази година трите страни ще споделят данни за предупреждение за ракети от Северна Корея в реално време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:13 | 30.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още