IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За пет дни Украйна загуби деветима пилоти

Русия е съсредоточила усилията си да защити столицата от ракети и дронове и пропусна атаки към други региони, твърди ISW

07:49 | 31.08.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Шестима украински пилоти загинаха, след като два хеликоптера се разбиха в Донецка обалст, съобщава говорителят на 18-а авиационна бригада Евгений Ракита пред "Суспiльне новини". Инцидентът е станал на 29 август при изпълнение на бойна мисия край Бахмут. Всички загинали са с офицерски звания, но имената им, както и повече информация за случая на този етап не се съобщават от съображения за сигурност.

Това е вторият инцидент със загинали пилоти от тази бригада. На 25 август в Житомир се сблъскаха два самолета L-39. Тогава загинаха трима пилоти. По случая тече проверка и няма информация какво е довело до инцидента. Двата самолета са извършвали съвместна маневра във въздуха.

В момента тече обучение на украински пилоти за F-16, което вероятно ще продължи до края на годината. Центрове за обучение има в Дания и Румъния, а САЩ също изразиха готовност да приемат пилоти за обучение. След това Украйна ще може да получи западните самолети, с които да подсили усилията си за освобождаване на окупираните от Русия територии.

Бахмут, както и Купянск, Лиман, Маринка и Авдиевка, са местата, където са фокусирани усилията на руснаците. Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава в своята сводка за 553-я ден от пълномащабната война в страната, че засега успяват да удържат позициите си в тези направления въпреки тежките боеве.

През миналото денонощие е имало повече от 40 директни военни сблъсъка по целия фронт, което показва увеличаване на интензивността на бойните действия.

Украинските военни продължават настъплението си към Мелитопол и съобщават за напредък в няколко направления. Геолокализирани данни показват присъствието на украински пехотинци в покрайнините на Вербово, като това все още не е доказателство, че защитата е пробита, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW).

Говорителят на Оперативно командване "Юг" Наталия Хуменюк отбеляза затруднената логистика на руските военни в региона. Причината е унищожената след украински обстрели пътна инфраструктура, включително и мостовете, свързващи Крим с Херсонска област. Трафикът минава само по магистрала М-17, която обаче е силно натоварена, посочи тя.

Русия свали крилата ракета над Крим

Руското Министерство на отбраната съобщава за свалена крилата ракета над Крим в нощта срещу 31 август. Назначеният от Москва губернатор на полуострова Сергей Аксьонов допълва в своя канал в Telegram, че ракетата е унищожена от системите за противовъздушна отбрана (ПВО) в източната част на Крим, но не съобщава повече подробности за вида на ракетата. Отломка от ракетата е подпалила трева и е предизвикала пожар, сочат още данните на местните власти. Разпространени кадри в социалните мрежи обаче показват взривове и по-сериозни поражения, но на този момент няма повече информация.

В последните дни обстрелите над полуострова и на територията на Русия стават по-интензивни, но те са само с дронове, след като западните съюзници не позволяват използването на доставена от тях техника за операции на територията на Русия.

Според анализатори подобна забрана има и за Крим, въпреки че Западът поддържа териториалната цялост на Украйна в границите от 1991 г. Доказателство за това е, че до този момент няма използвани далекобойни ракети Scalp или Storm Shadow, които бяха предоставени от Франция и Великобритания, по цели на полуострова.

На 23 август в Крим беше унищожена система С-400 и според разследващия журналист Юрий Ботусов за целта са използвани не дронове, а модифицирана ракета "Нептун", произвеждана в Украйна. С такава ракета беше потопен крайцерът "Москва" през април 2022 г.

"Нептун" е противокорабна ракета, разработена в Украйна през 2018 г. Скоростта, която развива, е 900 км/ч, а далекобойността е до 300 километра.

Според военни анализатори Украйна е направила успешна модификация и на ракетите С-200 и може да се очаква да ги използва в следващите дни по цели в Русия.

От ISW обръщат внимание на вчерашната масирана атака с дронове срещу Русия, сочейки уязвимостта на летищата и друга инфраструктура във вътрешността на страната. Според анализаторите усилията на руската ПВО са съсредоточени върху опазването на Москва и тя е пропуснала изстреляните към другите райони дронове.

Според данни на британското разузнаване в момента в Москва обмислят как да променят разположението на своята система за въздушна отбрана, за да защитят военните обекти. През август е имало поне 25 отделни атаки с дронове по територията на Русия, допълват от британското военно разузнаване в своя профил в Х (Twitter).

Партизанска група на Руския доброволчески корпус пък пое отговорност за атаката над Курск на 27 август. Оттам обясниха, че са работели съвместно със Службата за сигурност на Украйна (СБУ), посочва CNN. Тези твърдения не могат да бъдат потвърдени от независим източник и не са коментирани от Министерството на отбраната на Русия и от СБУ, допълва агенцията.

Германия предоставя още танкове за Киев

Нов пакет с военна помощ изпраща германското правителство на Киев. В списъка, публикуван в сайта на правителството, са включени 10 танка Leopard 1, както и разузнавателни дронове. От началото на годината военната помощ, отпусната от Берлин за Украйна, надхвърля 5 млрд. евро, спрямо около 2 млрд. евро през 2022 г.

Украйна започва разследване на медицинските военни комисии

Започва разследване на дейността на медицинските военни комисии, анонсира в своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски. Той съобщи за случаи с приемани подкупи "от 3 хил. до 15 хил. долара" за издаване на решение за непригодност за военна служба.

Ще бъде направена проверка на голям брой решения на военните комисии, включително и на списъка с напусналите Украйна след съмнително решение на военните лекари. Работата на воените лекарски комисии ще бъде иззяло дигитализирана, допълни още Зеленски.

Отделно във Върховната Рада беше внесен законопроект, който приравнява корупцията във време на война на държавна измяна. Идеята беше анонсирана от Зеленски по време на интервю преди дни, но повече подробности не бяха дадени.

Правозащитни организации се опасяват, че такова намерение всъщност ще влоши усилията за борба с корупцията, изземвайки правомощия от сега съществуващите агенции и даващи ги на Службата за сигурност на Украйна, която е на подчинение на президента. Текстът на законопроекта още не е публичен, предстоят тепърва и дискусии в украинския парламент.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:53 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още