fallback

Управляващата коалиция в Германия още търси решение на икономическите трудности

Трите партии все още не са стигнали до решение относно енергийните субсидии

16:36 | 31.08.23 г. 5

В края на двудневното правителствено заседание германската управляваща коалиция прие пакет от стимули и мерки за облекчаване на бюрокрацията, за да подкрепи бизнеса и да се справи със слабия икономически растеж, но въпросите относно дългосрочната икономическа перспектива на страната остават без отговор, пише Euractiv.

Коалицията - съставена от Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия – трябваше да покаже способността си да действа след поредица от удари по германската икономика и месеците на вътрешни борби в рамките на правителството.

През лятото кабинетът е бил особено продуктивен, изтъква канцлерът Олаф Шолц, добавяйки, че в Мезеберг са били взети „многобройни решения“ за подобряване на икономическите перспективи.

В основата на мерките, приети в двореца край Берлин, стои пакетът на министъра на финансите Кристиан Линднер, който ще включва набор от данъчни облекчения и отстъпки за бизнеса на стойност 7 млрд. евро годишно.

Все още обаче продължаващото несъгласие относно субсидиите за електроенергия за енергоемките компании остава без решение. След началото на руската инвазия в Украйна цените на природния газ и електроенергията скочиха, след което намаляха до значително по-ниски нива.

Експертите все още очакват цените на енергията да се задържат по-високи в сравнение с тези от преди войната, тъй като Германия загърби евтиния руски газ.

Запитан за този проблем, Шолц определи осигуряването на евтина енергия като „постоянен проблем“ за неговото правителство, но не пожела да коментира концептуален документ, приет от парламентарната група на неговата партия, който призовава за субсидиране на големите индустрии относно електроенергията през следващите пет години.

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че е в „постоянен“ контакт с Европейската комисия (ЕСК) относно законността на подобна схема според правилата на ЕС.

„Няма какво повече да се каже по този въпрос. Поне не днес“, добави Хабек.

Облекчаване на бюрокрацията в Германия

Освен пакета за данъчни облекчения, правителството прие и законопроект, който трябва да освободи компаниите от задължения, натоварващи ресурсите им, като задължения за предоставяне на информация, периоди на съхранение и изисквания за извършване на определени процеси в писмена форма.

За бизнеса това ще намали общите разходи с 2,3 млрд. евро годишно, изтъкват министрите.

Това също би било „всеобхватен сигнал“ към бизнес общността, посочва от своя страна Линднер.

„Общият политически сигнал е: това правителство познава ситуацията в страната, това правителство знае ситуацията в икономиката и реагира“, добавя той.

Наред с проектозаконите, които предстои да бъдат приети от германския парламент, правителството обяви и съвместна инициатива с френското правителство за намаляване на изискванията за докладване, идващи от ниво ЕС.

„Голяма част от регулациите, от които средните предприятия, а също и големите предприятия, се оплакват […], са написани в Брюксел“, подчертава Шолц, прехвърляйки част от вината върху ЕС.

Голяма част от регулаторната тежест „няма смисъл, но просто е нараснала по този начин“, допълва германският канцлер.

Вътрешни разногласия

Новите мерки бяха включени в по-широк "план от 10 точки" за укрепване на икономическото състояние на Германия, който кабинетът прие във вторник (29 август).

Освен данъчните и бюрокрационните облекчения, правителството прие и стратегия за данни и обеща да се справи с недостига на работна ръка и да засили усилията за подписване на търговски споразумения на ЕС с трети страни.

Някои политики бяха задържани от вътрешни борби, включително пакетът от данъчни облекчения. Първоначално той трябваше да бъде приет преди две седмици, но беше отложен поради разногласия между Линднер и министъра на семейните въпроси Лиза Паус относно нов режим на детски надбавки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:36 | 31.08.23 г.
fallback
Още от Политика виж още