IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Шолц отхвърли призивите за повече разходи в помощ на икономиката на Германия

Страната има най-добрите предпоставки, за да гарантира, че ще играе в технологичната висша лига

15:38 | 26.08.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg
Снимка: Simon Wohlfahrt/Bloomberg

Германският канцлер Олаф Шолц отхвърли призивите за по-високи, финансирани от дълг федерални разходи за стимулиране на растежа, и каза, че Германия е добре позиционирана въпреки сегашното си слабо икономическо състояние, пише Bloomberg.

Най-голямата икономика в Европа има „най-добрите предпоставки, за да гарантираме, че все още ще играем във висшата лига технологично след 10,20 и след 30 години“, коментира Шолц пред Mediengruppe Bayern в интервю, публикувано в събота.

Лидерът на социалдемократите каза, че Германия „не трябва да бъде хулена като място за бизнес“, а вместо това има добри икономически перспективи.

Министерството на икономиката на Германия наскоро заяви, че подготвя помощ на стойност около 20 млрд. евро в подкрепа на развитието на местното производството на полупроводници през следващите години с пари от извънбюджетния Фонд за климата и трансформацията.

Коментарите на Шолц се появиха ден, след като данните за бизнес доверието показаха, че Германия е понесла нов удар през август, въпреки че икономиката успя да излезе от рецесия през второто тримесечие. Измервателят на бизнес настроението на института Ifo спадна до 85,7 пункта от ревизираните 87,4 пункта предходния месец, което не изпълни средната прогноза според проучване на Bloomberg.

Данните за Германия, която в продължение на десетилетия е двигател на растежа на Европа, движен от търговията, няма да направят нищо, за да отслабят опасенията, че е вероятно да има продължителен период на слабост. Германия е единствената голяма страна, чието производство се очаква да се свие тази година.

Настоящият растеж е „незадоволителен“, каза Шолц пред баварския местен издател на вестници. Той допълва, че Германия усеща тежестта на отслабващата световна икономика поради зависимостта си от износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:39 | 26.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

2
rate up comment 7 rate down comment 5
zelka007
преди 8 месеца
До: bobopopov ... нефел ... германците са подпомогнали хуманитарно и военно Украйна с 14млрд дотук и гласуваха още 13млрд на траншове до 2032 ... а само за електричество подпомогнаха икономиката си с 200млрд ... да не пишем за чипове и земеделие колко наливат ... айде да дращим малко информирано ... освен това , рашибозуците им спряха газчицата и си гръмнаха тръбите ... !! ... та украинците един вид им го натъпкват на рассияните вместо тях в момента ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 8
bobopopov
преди 8 месеца
Странен подход? За Украйна се хвърлят пари на вятъра,а за собствената икономика,евро няма!Ще дойдат избори и там ,(заспалите) политици ще ги "бият " с пръчки.Надявам се у нас да ги бият с камъни(струва ми се )библейско.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още