IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Управляващата коалиция в Германия още търси решение на икономическите трудности

Трите партии все още не са стигнали до решение относно енергийните субсидии

16:36 | 31.08.23 г. 5
Германският финансов министър Кристиан Линднер (вляво), канцлерът Олаф Шолц (в средата) и министърът на икономиката и климата на Германия Роберт Хабек (вдясно) по време на пресконференция след края на двудневното заседание на управляващата коалиция в най-голямата икономика в Европа. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg
Германският финансов министър Кристиан Линднер (вляво), канцлерът Олаф Шолц (в средата) и министърът на икономиката и климата на Германия Роберт Хабек (вдясно) по време на пресконференция след края на двудневното заседание на управляващата коалиция в най-голямата икономика в Европа. Снимка: Liesa Johannssen-Koppitz/Bloomberg

В края на двудневното правителствено заседание германската управляваща коалиция прие пакет от стимули и мерки за облекчаване на бюрокрацията, за да подкрепи бизнеса и да се справи със слабия икономически растеж, но въпросите относно дългосрочната икономическа перспектива на страната остават без отговор, пише Euractiv.

Коалицията - съставена от Германската социалдемократическа партия, Зелените и Свободната демократическа партия – трябваше да покаже способността си да действа след поредица от удари по германската икономика и месеците на вътрешни борби в рамките на правителството.

През лятото кабинетът е бил особено продуктивен, изтъква канцлерът Олаф Шолц, добавяйки, че в Мезеберг са били взети „многобройни решения“ за подобряване на икономическите перспективи.

В основата на мерките, приети в двореца край Берлин, стои пакетът на министъра на финансите Кристиан Линднер, който ще включва набор от данъчни облекчения и отстъпки за бизнеса на стойност 7 млрд. евро годишно.

Все още обаче продължаващото несъгласие относно субсидиите за електроенергия за енергоемките компании остава без решение. След началото на руската инвазия в Украйна цените на природния газ и електроенергията скочиха, след което намаляха до значително по-ниски нива.

Експертите все още очакват цените на енергията да се задържат по-високи в сравнение с тези от преди войната, тъй като Германия загърби евтиния руски газ.

Запитан за този проблем, Шолц определи осигуряването на евтина енергия като „постоянен проблем“ за неговото правителство, но не пожела да коментира концептуален документ, приет от парламентарната група на неговата партия, който призовава за субсидиране на големите индустрии относно електроенергията през следващите пет години.

Министърът на икономиката Роберт Хабек заяви, че е в „постоянен“ контакт с Европейската комисия (ЕСК) относно законността на подобна схема според правилата на ЕС.

„Няма какво повече да се каже по този въпрос. Поне не днес“, добави Хабек.

Облекчаване на бюрокрацията в Германия

Освен пакета за данъчни облекчения, правителството прие и законопроект, който трябва да освободи компаниите от задължения, натоварващи ресурсите им, като задължения за предоставяне на информация, периоди на съхранение и изисквания за извършване на определени процеси в писмена форма.

За бизнеса това ще намали общите разходи с 2,3 млрд. евро годишно, изтъкват министрите.

Това също би било „всеобхватен сигнал“ към бизнес общността, посочва от своя страна Линднер.

„Общият политически сигнал е: това правителство познава ситуацията в страната, това правителство знае ситуацията в икономиката и реагира“, добавя той.

Наред с проектозаконите, които предстои да бъдат приети от германския парламент, правителството обяви и съвместна инициатива с френското правителство за намаляване на изискванията за докладване, идващи от ниво ЕС.

„Голяма част от регулациите, от които средните предприятия, а също и големите предприятия, се оплакват […], са написани в Брюксел“, подчертава Шолц, прехвърляйки част от вината върху ЕС.

Голяма част от регулаторната тежест „няма смисъл, но просто е нараснала по този начин“, допълва германският канцлер.

Вътрешни разногласия

Новите мерки бяха включени в по-широк "план от 10 точки" за укрепване на икономическото състояние на Германия, който кабинетът прие във вторник (29 август).

Освен данъчните и бюрокрационните облекчения, правителството прие и стратегия за данни и обеща да се справи с недостига на работна ръка и да засили усилията за подписване на търговски споразумения на ЕС с трети страни.

Някои политики бяха задържани от вътрешни борби, включително пакетът от данъчни облекчения. Първоначално той трябваше да бъде приет преди две седмици, но беше отложен поради разногласия между Линднер и министъра на семейните въпроси Лиза Паус относно нов режим на детски надбавки.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:36 | 31.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... освен това да си знаеш , токът за бизнеса в немско е по-ефффтин от този у нас за бизнеса ... !! ... и защо газззчицата там на борсата е колкото на нашата ве ?! нали само скъпарска газ карат ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... смислов недъгав !! Германия е нетен износител на електричество !! внасят по около 50ТВтч на година а изнася по 70-80ТВтч ... има експортен излишък от 20-30ТВтч ... това ни е производството на целата държава за 6 месеца ... :))) ... със все ядрените централи , въглищните и вецовете ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 1
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... хех ... недъгаво политкомисарче ... чайниците , корейците и джапанките как се оправят само с втечнен газ ве ?! кажи ве смислов ?! германците си подчиниха газодоставките на рассийските блатни нeчовеци и сега си плащат цената ... рассийските степни изпарения НИКОГА не са били ефффтини !! три хамерикански президента им говорят от десетилетия ... блатните са ypyди , готвят се за война , ще ви го сложат ... ама не , шрьодер подкупния се овъргаля в рубли и го тури на всички ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
evlogi
преди 8 месеца
Germany today is in the midst of another cycle of success, stagnation and pressure for reforms, said Josef Joffe, a longtime newspaper publisher and a fellow at Stanford University.Germany will bounce back, but it suffers from two longer-term ailments: above all its failure to transform an old-industry system into a knowledge economy, and an irrational energy policy, Joffe said.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 3
Tikva007
преди 8 месеца
*Запитан за този проблем, Шолц определи осигуряването на евтина енергия като постоянен проблем за неговото правителство* - Хм, че какъв проблем може да бъде това за Германия, след като скъса с руската зависимост? Германия се къпе в безплатна зелена енергия от ВЕИ и съюзнически LNG от САЩ. Затвориха АЕЦ, отвориха ФвЕЦ и ВяЕЦ. Какво още иска този лебервурст, както с право го нарече украинският посланик? Да го сменят с Бербок и всичко ще тръгне по зелено. Мъжете в Германия вече за нищо не стават
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още