IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Байдън: Икономическата "криза" в Китай намалява вероятността за нашествие в Тайван

Американският президент е провел разговори с китайския премиер Ли Цян в рамките на срещата на върха на Г-20 в Делхи

09:13 | 11.09.23 г.
Американският президент Джо Байдън. Снимка: EPA/БГНЕС
Американският президент Джо Байдън. Снимка: EPA/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън заяви, че е провел първите си разговори на най-високо ниво с китайски лидери от месеци насам и допълни, че икономическите сътресения в Китай няма да позволят на страната да извърши нашествие в Тайван, предава Ройтерс.

Байдън съобщи, че се е срещнал с китайския премиер Ли Цян, втори сред най-високопоставените ръководители на Китай след президента Си Дзинпин, в рамките на ежегодната среща на върха на Г-20 в Делхи. Разговорите бяха срещата на най-високо равнище между представители на двете сили от близо десет месеца насам, откакто Байдън и Си разговаряха миналата година на срещата на Г-20 в Индонезия.

Ли, който стана премиер през март, присъства на срещата на световните лидери на мястото на Си. Не се очакваше той да разговаря с американския президент в рамките на Г-20, но срещите без предварителна подготовка в рамките на събитието са обичайни.

„Моят екип, моите служители продължават да се срещат с хора на Си и с представители на кабинета му. Аз се срещнах с неговия човек номер две в Индия днес“, каза Байдън пред репортери в неделя.

„Говорихме за стабилността“ и Южното полукълбо. „Нямаше ни най-малка конфронтация в разговора ни“, допълни той. В неделя Белият дом съобщи, че Байдън се е срещнал с китайски лидер в рамките на срещата на върха.

Двете суперсили се стремят да затоплят отношенията си тази година след спор заради предполагаем китайски шпионски балон, който прелетя над американска територия. Това се случва в момент, когато Пекин е в плен на опасения за забавяне на икономиката.

На пресконференция във Виетнам Байдън изтъкна, че американската икономика е „най-силната“ в света. Той каза пред репортери, че растежът на Китай се забавя заради слабата световна икономика и китайските политики, без да конкретизира кои точно политики.

Байдън нарече икономическото положение в Китай „криза“ и посочи проблеми в имотния сектор и високата младежка безработица.

„Един от големите икономически принципи в плана му никак не работи сега“, каза Байдън по адрес на Си, без да посочва подробности. „Не съм доволен от това, но той не работи“, допълни американският президент. „Точно сега ръцете му са пълни“, заяви Байдън.

Президентът от Демократическата партия се насочва към предизборна кампания през 2024 г., при която собственото му управление на икономиката и инфлацията се превръща в централно притеснение на избирателите.

Американската икономика е нараснала с 2,1% на годишна база през миналото тримесечие. Централните банкери повишиха рязко лихвите, за да върнат инфлацията на целевите равнища.

Данни за търговията през август показаха, че износът и вносът на Китай са ограничили спадовете си, а други показатели също дават основания да се смята, че китайската икономика се е стабилизирала след забавянето на фона на усилията на властите да стимулират търсенето и да спрат дезинфлацията.

Ли заяви, че Китай трябва да постигне целта си за растеж през 2023 г. от около 5%, но някои анализатори са на мнение, че задълбочаването на имотния срив, слабите разходи на потребителите и сривът на кредитирането може да понижат икономическия растеж.

Открит диалог

Байдън се опитва да запази отворена комуникацията с Китай, за да успокои напрежението в международните отношения, включително заради Тайван, самоуправляващ се остров, който Китай счита за своя територия.

„Не мисля, че това ще накара Китай да извърши нашествие в Тайван“, каза Байдън, имайки предвид икономическите проблеми в страната. „В действителност, тъкмо обратното, те вероятно нямат същите възможности като преди“, допълни американският президент.

Той определи САЩ като Тихоокеанска сила, която няма намерения да се оттегля от региона.

Байдън каза също, че неотдавнашните ходове на китайските ръководители да ограничат използването на iPhone-и на американската компания Apple сред държавните служители се равняват на опит за „промяна на някои правила на играта“ в областта на търговията.

„Искрено искам да поправим отношенията“, допълни той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:13 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още