IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЦИК: 42 партии и 8 коалиции са заявили участие за местните избори

От тях са регистрирани 24 партии и три коалиции

12:55 | 11.09.23 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

До момента документи за регистрация в Централната избирателна комисия (ЦИК) за участие в местните избори са подали 42 партии и 8 коалиции. От тях са регистрирани 24 партии и три коалиции.

За останалите все още се изчаква проверката на подписките, както и някои документи, които трябва да бъдат представени. Това съобщи пред журналисти заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева, цитирана от БТА.

До утре ще бъде взето решение за регистрацията на всички, подали документи.

Кандидатите ще се регистрират от 19 септември до 26 септември в общинските избирателни комисии, посочи Матева. Тя обясни, че на партия или коалиция може да бъде отказана регистрация за участие в изборите, ако не са представени всички изискуеми по закон документи или ако няма 2500 подписа в подписката.

В отговор на въпрос Матева каза, че все още не е започнала актуализация на софтуера на машините за изборите. „Предстои да обявим обществена поръчка, но изчакваме документи от създателя на софтуера“, допълни говорителят на ЦИК. 

Относно това как трябва да изглеждат параваните, Матева каза, че съвместно ЦИК и Министерският съвет трябва да определят условията и реда, по който се изработват материалите, но все още не са взели това решение. 

По-рано днес ДПС и коалицията "БСП за България" внесоха документи за регистрация в ЦИК за участие в местния вот на 29 октомври. Крайният срок, в който политическите формации могат да се регистрират в ЦИК, е 17:00 ч. на 13 септември.        

                 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още