IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът отхвърли предложението доходите на младите хора до 26 г. да са необлагаеми

Законопроектът на БСП беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС

17:07 | 13.09.23 г. 2
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Със 70 гласа „за“, 6 „против“ и 102 „въздържал се“ парламентът отхвърли на първо четене внесения от „БСП за България“ законопроект за изменение на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.

Промените предвиждаха подпомагане на младите хора, ненавършили 26-години, като техните доходи да са необлагаеми. Предлагаше се и доходите от трудови правоотношения до размера на линията на бедност за всички лица, независимо от възрастта, също да са необлагаеми. 

Измененията подкрепиха от „Възраждане“, „БСП за България" и „Има такъв народ", както и по един депутат от ГЕРБ-СДС и от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ). Законопроектът беше отхвърлен с гласовете на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и ДПС, съобщава БТА.

Ирена Анастасова („БСП за България“) посочи, че по данни на социологически изследвания 91% от българите смятат, че основният фактор да не раждат деца и да емигрират извън България са ниските доходи. „Нашето предложение - на първо време да бъде освободен от данък минимумът, е първа стъпка към необходимостта да мислим сериозно да освободим от данък минималната работна заплата и се надявам това да се случи с бюджета за следващата година", посочи тя. По думите ú това ще остави един финансов ресурс в семействата, който не е достатъчен, но все пак дава глътка въздух.

Мартин Димитров от ПП-ДБ посочи, че като се предлага такъв законопроект, в мотивите му трябва да е ясно колко ще струва. Няма оценка какъв е разходът за бюджета от въвеждането на тези мерки и това е крайно несериозно, коментира той. Димитров коментира, че най-важният въпрос е как да привлечем младите хора да остават, да работят и да се връщат в България. 

В хода на дебата беше засегната темата за демографската ситуация в България. 

Иван Ченчев от левицата коментира, че демографската катастрофа отдавна е надвиснала над България и депутатите трябва да се отнесат много сериозно към този въпрос. 

„Демографски срив в България“ е доста смело изказване, коментира Илина Мутафчиева от ПП-ДБ. Тя посочи, че въпросът е не колко деца раждат младите българи, а къде успяват да се реализират. Последното нещо, от което младите хора се интересуват, е това облекчение, което вие предлагате, обърна се Мутафчиева към БСП.  

„Нямаме демографска криза, права сте, имаме демографски апокалипсис", репликира я заместник-председателят на Народното събрание Цончо Ганев („Възраждане“). 

„Безумие е да се каже, че в България няма демографски срив", коментира и председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова. По думите ѝ България е в „демографска смърт“ и сме най-бързо изчезващият народ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:07 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 5 rate down comment 0
Nuclear man
преди 7 месеца
До: evlogiАз съм на 50 и още живея с мама. Искам и моите доходи да са необлагаеми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 1
evlogi
преди 7 месеца
Е тва съм изтървал кога са го предложили, но е невероятна про.стотия..Не се учудвам, че е вкарано от БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още