IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК официално прекратява Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния*

Страните са изпълнили по задоволителен начин задълженията си, произтичащи от мониторинга, според Комисията

11:53 | 15.09.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Olivier Matthis/Bloomberg
Снимка: Olivier Matthis/Bloomberg

Европейската комисия (ЕК) обяви, че официално прекратява Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Механизмът за сътрудничество и проверка беше въведен при присъединяването на България и Румъния към Европейския съюз (ЕС) през 2007 г. като преходна мярка за улесняване на напредъка в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията, както и (за България) организираната престъпност. Сега Комисията отмени двете решения, с които бе създаден този механизъм, съобщават от пресслужбата на институцията.

В последните си доклади по механизма за двете страни Комисията заключава, че България и Румъния са изпълнили по задоволителен начин задълженията си, определени по Механизма към момента на присъединяването им към Съюза.

ЕК препоръчва България и Румъния да продължат да работят за изпълнението на конкретните ангажименти, посочени в заключенията от последните доклади.

Продължаване на сътрудничеството в рамките на годишния цикъл за върховенството на закона

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен коментира: „Бих искалa да поздравя България и Румъния за значителния напредък, постигнат от присъединяването им към ЕС досега. Върховенството на закона е една от нашите основни общи ценности като съюз и двете страни постигнаха резултати по важни реформи през последните години. Днес ние отчитаме тези усилия, като прекратяваме Механизма. Работата вече може да продължи в рамките на годишния цикъл за оценка на върховенството на закона, както за всички останали държави-членки.“ 

На 5 юли 2023 г. Комисията информира както Съвета, така и Европейския парламент за намерението си официално да прекрати Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния, припомнят от ЕК в съобщението. В съответствие с решенията за създаване на механизма действието му приключва, когато всички показатели бъдат изпълнени по задоволителен начин. Приетите днес решения отразяват заключението на Комисията, че и за двете държави това вече е факт, допълва се в съобщението.

Комисията очаква да продължи сътрудничеството с България и Румъния в рамките на годишния цикъл за върховенството на закона, както за всички останали държави-членки на ЕС, казва се още в съобщението.

Комисията напомня, че при присъединяването им към ЕС на 1 януари 2007 г. България и Румъния все още не бяха постигнали достатъчно напредък в областта на съдебната реформа, борбата с корупцията, както и в областта на организираната престъпност за България. Комисията създаде Механизма за сътрудничество и проверка като преходна мярка, за да помогне на двете държави да отстранят тези недостатъци.

През януари 2017 г. Комисията извърши цялостна оценка на напредъка, постигнат през десетте години от съществуването на механизма. Комисията формулира редица конкретни препоръки, които, ако бъдат изпълнени по необратим начин от двете държави, биха били достатъчни за прекратяването му.

В доклад от октомври 2019 г. Комисията стигна до заключението, че България е изпълнила по задоволителен начин останалите препоръки и че е постигнала достатъчен напредък по изпълнението на ангажиментите, поети към момента на присъединяването ѝ към ЕС, и всички показатели могат да се считат за задоволително изпълнени.

България трябваше да продължи да работи за изпълнението на конкретните ангажименти, съдържащи се в заключенията от доклада, като работата по тях приключи през юни 2023 г. Оттогава за България вече не се извършва мониторинг или докладване по Механизма за сътрудничество и проверка.

В доклада от ноември 2022 г. Комисията стигна до подобни заключения за Румъния.

Реакции са спирането на специалното наблюдение

„Премахната е още една бариера да бъдем равноправни с останалите държави от Европейски съюз (ЕС) във всяко едно отношение. Скоро трябва да премахнем и останалите – да бъдем приети в Шенген и да се присъединим към еврозоната“, коментира премиерът Николай Денков в изявление, разпространено от пресслужбата на правителството. 

„От името на българското правителство благодаря на Европейската комисия и на ръководителите на европейските държави за това, че оцениха напредъка на България и Румъния по отношение на прилагането на върховенството на закона и премахнаха специалния механизъм за проверка на нашите държави“, допълва министър-председателят.

„Прекратяването на Механизма за сътрудничество и проверка е признание и безрезервна оценка, че с работата на правителството и Народното събрание българската страна успя да осъществи фундаментални и устойчиви реформи в областта на върховенството на правото, които ясно демонстрират способността на страната ни да изпълнява задълженията си на предвидим и надежден член на Европейския съюз", коментира вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел.

По думите ѝ това е признание и за дългогодишната активност и усилия на българските граждани и гражданското общество. 

„Днешното решение на Европейската комисия е значителен успех и признание за реформите, които се извършват в България, в областта на върховенството на правото. Това значително повишава доверието към българската правосъдна система и ще се отрази благоприятно на процеса за интеграция на България в Шенген и в еврозоната“, коментира министърът на правосъдието Атанас Славов. 

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:45 | 15.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още