IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германия е доставила дефектно въоръжение за Украйна

Съветът за правата на човека на ООН съобщава за извършени от Русия военни престъпления в Украйна

07:47 | 26.09.23 г. 13
Американските танкове Abrams са вече в Украйна. Снимка: Архив Bloomberg LP
Американските танкове Abrams са вече в Украйна. Снимка: Архив Bloomberg LP

Германия е доставила остаряло и дефектно въоръжение за Украйна, призна в ефира на CNN външният министър на страната Аналена Бербок. За някои от системите още от самото начало Берлин предварително е знаел, че са остаряли и може би няма да работят на бойното поле и затова не са били изпращани към Украйна, допълни още тя. Други пък е можело да бъдат доставени, но без муниции за тях.

"Не помагаш, когато обещаваш и не доставяш [въоръжение], или доставяш и то не работи", допълни още тя и така обясни бавното решение за изпращане на въоръжение и конкретно на далекобойните ракети Taurus на Киев. Трябва да сме сигурни как работят тези ракетни комплекси, кой ще ги управлява и други важни подробности, обясни външният министър на Германия.

Преди няколко дни Украйна отказа доставката на танкове Leopard 1, след като при инспекция в полския град Ржешов те са показали дефекти. Тази модификация на танковете е от 60-те години на миналия век и от около 10-ина години вече не е на въоръжение в германската армия.

След първоначалната съпротива днес Германия е вторият по значение след САЩ донор на военна помощ за Украйна. Страната предостави различни оръжия, сред които модерните танкове Leopard 2, както и системите за противовъздушна отбрана Iris-T.

Американските танкове Abrams са вече в Украйна

Американските танкове Abrams са вече в Украйна и се подготвят за фронтовата линия, съобщи президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на своето вечерно обръщение по повод 579-ия ден от началото на войната. Пентагонът също потвърди, че първата партида от обещаните общо 31 танка вече са в страната.

"Работм и за всички останали оръжия, от които имаме нужда - F-16, за които вече подготвяме пилоти и инфраструктура, както и далекобойни ракети", допълни още украинският държавен глава.

За защитата на страната са нужни още системи за противовъздушна отбрана.

"Най-добрият вариант за нас е да можем да произведем ПВО и други модерни оръжия. Това е единственият начин да гарантираме сигурността на Украйна", допълни още Зеленски. След завръщането си от визитата в САЩ и Канада той съобщи, че американски компании планират производството на оръжия на територията на Украйна.

Украйна отново е под обстрела на дронове, Киев отговаря с нови атаки към Крим и Курск

Военновъздушните сили на Украйна съобщават за нови атаки с дронове срещу Одеса и Миколаевска област. Под обстрел след известна пауза отново са градовете по устието на р. Дунав - Измаил и Рени, които са част от коридори за износ на селскостопанска продукция от Украйна. Кметът на Миколаев съобщава за попадения в града, но без да уточнява къде.

Военновъздушните сили на Украйна съобщават за унищожени 26 от 38 бойни дрона, насочени основно към южните части на Украйна. 

Руското министерство на отбраната съобщава за унищожени два дрона над Курска и Белгородска област. Назначеният от Москва губернатор на Севастопол Михаил Розвожаев съобщава за свалена от ПВО ракета в района на летище "Белбек". За кратко движението по Кримския мост беше затворено - процедурата вече е стандартна от съображения за сигурност при атака срещу полуострова.

При атаката по сградата на Черноморския флот в Севастопол в петък (22 септември) са убити 34 руски офицери, сред които е и главнокомандващият флота адмирал Виктор Соколов, съобщават украинските власти. За смъртта на Соколов се заговори още преди дни, но от военното разузнаване на Украйна тогава не потвърдиха тази информация. Руското Министерство на отбраната твърди само за един изчезнал военнослужещ при атаката, разрушила голяма част от сградата. 

Оценката на украинските военни е, че Черноморския флот ще продължи да извършва атаки, макар и "по инерция" при липсата на командващия състав.

Ръководителят на ГУР Кирило Буданов съобщи, че целите на украинските дронове в Русия са основно военнопромишлените комплекси, които произвеждат въоръжение за фронта. В Брянск например това е заводът за електроника "Кремний-Эл", който е свързан с производството на ракети.

Русия подготвя щурмови части за Донбас

Русия подготвя нови комбинирани части с щурмови групи и разузнавачи за "тактическа дълбочина", които да изпрати в Донбас, съобщава Институтът за изучаване на войната (ISW), като се позовава на информация на руското издание "Известия". Военните анализатори обаче отбелязват, че опитите на руската армия да се адаптира към битката в Украйна и създаването на подобни нападателни единици не са имали особен успех досега в Донецка и Луганска област, както и около Харков.

В своя отчет за 579-ия ден от началото на пълномащабната война Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна съобщава за руски атаки в направленията Маринка и Бахмут (около Клищиевка), които са отблъснати, а в направленията Лиман и Купянск няма руски офанзивни дейности.През изминалото денонощие е имало 25 директни бойни сблъсъка, като Русия продължава да обстрелва прифронтовите населени места, включително и Херсон. Заради атаките пътуванията между Миколаев и Херсон в момента са ограничени, допълват от ВСУ.

Продължава настъплението на украинците към Мелитопол. Ситуацията около Вербове все още не е ясна, допълват от ISW, но руски източници съобщават, че Киев вече контролира около половината от населеното място.

Съветът по правата на човека на ООН съобщава за военни престъпления, извършвани от Русия в Украйна

Съветът по правата на човека на ООН потвърждава информации за военни престъпления, извършвани от руски военни в Украйна. Институцията съобщава за атаки срещу енергийната инфраструктура, незаконни атаки с експлозивни оръжия, атаки, при които има пострадали цивилни, изтезания и насилие, включително и сексуално, срещу украински граждани. 

Независими наблюдатели на оргранизацията описват удари срещу медицински центрове, жп гара, магазини, ресторанти и други обекти на гражданската инфраструктура. Тези атаки водят до жертви сред цивилното население, щети по ключова инфраструктура и ограничаване на доставки на стоки от първа необходимост, допълват още от агенцията на ООН.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:36 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... знаеш че са живи, щото те водиха на механа? :D:D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 6
khao
преди 7 месеца
До: 0pk Викаш, тя контраофанзивата почна преди 3 месеца, но ти слушаш от 6! :D:D no свиквай, Прозззз, и Ние от 3 години слушаме как за 3 дена ще ги превземете и анексирате, а за седмица до Лисабон :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 4
0pk
преди 7 месеца
До: khao кухич, от полвин година слушаме, как отстъпват вaтенките и аха до Масква да стигнат. ПоизтъркA ви се тая плоча, носете следващата. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 3
Tikva007
преди 7 месеца
*При атаката по сградата на Черноморския флот в Севастопол в петък (22 септември) са убити 34 руски офицери, сред които е и главнокомандващият флота адмирал Виктор Соколов, съобщават украинските власти. * - Украинските власти отново объркаха желаното с реалното и сътвориха поредната смраддлива парртенка, а аббдалите с наслада я сдъвкаха и глътнаха. Болката от разочарованието е по-силна от ивмамната радост, затова не си я причинявайте. Адм. Виктор Соколов е жив и здрав. 34-те офицери също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 7 месеца
До: 0pk точен си както винаги, и точно така се случва! Украинците отстъпват към Крим, докато вааатниците (вече загрели) напредват в същата посока, до има-нема 3 дена са в Киев!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 2
0pk
преди 7 месеца
Аааййййде сега, оръжията били дефектни, дулата на танковете криви и изобщо за някои даже муниции нямало - почнаха оправданията на отрицателното контранастъпление. А как изтръпвахме от разказите на зелков за рева на леопардите по бойните полета на киевската русь! В крайна сметка всичко излезе кьорфишек. Но лично аз смятам, че не трябва да се допускат подобни изказвания, понеже Саурон може да реши че е настал момента за атака по алианса, след като са му останали само дефектни оръжия. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 8
khao
преди 7 месеца
До: Tikva007 хахахахаха, нов бисер от мистър много проссс! Бият ви с дефектно оръжие, тоест сте още по смотани от колкото ви мислехмe... :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 10
Tikva007
преди 7 месеца
До: zelka00: Сиреч, и днес нищо ново при теб - пак си яхнал еднорогото розово пони и цял ден ще обикаляш Планетата на приказките. Търчи-лъжи. Аеросемкаджия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 12
zelka007
преди 7 месеца
До: Кисимов ... сибир са си го заплюли поднебесните дракони ... и вече са настанили първите заселници , предстоят само документалните формалности ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 15
zelka007
преди 7 месеца
До: Tikva007 ... сиреч , украинците , които по дефолт са разоръжени от рашибозуците , са отблъснали , и продължават да наказват и деокупират , втората най-могъща , и перфектно въоръжена , милионна армия в света със старо и дефектно въоръжение ... ?! ... жив да не беше ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още