IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюрократичните сили няма да забавят миграцията към Европа

Европейската политическа върхушка отново се проваля в разрешаването на мигрантската криза в региона

22:03 | 26.09.23 г. 1
Мигранти в бежански център на Червения кръст в Лампедуза. Снимка: Stefano Guidi/Getty Images
Мигранти в бежански център на Червения кръст в Лампедуза. Снимка: Stefano Guidi/Getty Images

Европейската политическа върхушка отново се проваля в разрешаването на мигрантската криза в региона. Лодки, натоварени с търсещи убежище хора от Северна Африка, се стекоха на италианския остров Лампедуза, осигурявайки нов пакет от муниции за крайнодесните и нативистки политически групи в Европа и разширявайки пропастта между Севера и Юга, пише редакторката на Bloomberg Рейчъл Сандерсън.

Лампедуза, която се намира близо до бреговете на Северна Африка, е дом на около 6000 души. Много от общо 126 хил. мигранти, дошли в Италия по море тази година, са пристигнали на малкия остров. През последните месеци стотици загинаха в морето, пътувайки с негодни за мореплаване кораби. Тези числа най-накрая накараха председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да се присъедини към италианския премиер Джорджа Мелони, от крайнодясната партия „Италиански братя“, на острова миналата седмица, за да покаже единен европейски подход.

Единствената конкретна стъпка беше демонстрация на бюрократична сила. Граничната агенция на ЕС Frontex ще идентифицира мигрантите, пристигащи в Италия, и ще репатрира тези, които не отговарят на условията за убежище. Агенцията също така ще засили наблюдението по море и въздух на корабите с мигранти. Междувременно италианското правителство прие закон за удължаване на задържането на мигранти от три на 18 месеца. Логистиката и разходите ще бъдат предизвикателство: италиански политици в Рим през пролетта казаха, че центровете за мигранти в Италия вече са пълни.

От друга страна, циниците биха могли да възразят, че това едва ли е политически проблем за Мелони, която използва остри критики срещу имиграцията по пътя си към премиерския пост миналата година. Мелони може и да смекчи огнената си реторика, откакто стана министър-председател, но има стимул да се върне към десните си корени, след като така публично се проваля в предизборното си обещание в годината на европейските избори. Нейното обвинение срещу брюкселския елит по въпроса също подчертава разделението Север-Юг в Европа, което се разшири от въздействието на изменението на климата.

Данните показват, че Южна Европа вече носи основната тежест. Полусухият регион се затопля с 20% по-бързо от средното за света, според Глобалната програма на ООН за околната среда. Италианските нативистки, крайнодесни политици в Южна Европа усетиха страха, който изпитват техните избиратели, и пъргаво включиха проблемите в своя реторичен инструментариум.

Не е съвпадение, че вицепремиерът Матео Салвини възрази срещу това, което той нарича атаки от Брюксел, които подкопават качеството на живот на италианците - от неуспеха на северните елити да защитят традиционното селскостопанско наследство на Италия до подпомагането на Италия да управлява потока от мигранти. Неуспехът на Европа да състави цялостен план за Италия дава кислород на други политици нативисти. Салвини и Марин льо Пен, ръководител на френската партия "Национален фронт", се появиха заедно на 17 септември на годишното събиране на "Лигата".

Останалата част от материала можете да прочетете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:03 | 26.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 8 rate down comment 3
cyclop
преди 7 месеца
Лодки, натоварени с търсещи убежище хора от Северна Африка? Така ли решиха да наречете над десет хилядна армия от 20-30 годишни мъже? Една неоспоримо организирана инвазия? Как се появяват над 10 000 мъже на един остров едновременно? Това е вражеска организирана атака! ДОКОГА ЩЕ СЕ ПРЕСТРУВАМЕ ЧЕ ГОРКИТЕ БЕДНИ АФРИКАНЦИ ТЪРСЯТ УБЕЖИЩЕ??!? Докато ни изядат?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още