IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна изтупва от праха стари проекти за производство на ракети

Атаките срещу Крим стават все по-координирани, смятат в британското военно разузнаване

08:00 | 27.09.23 г. 23
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Производството на собствено оръжие се ускорява в Украйна, отбеляза във своето вечерно обръщение по повод 580-я ден от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски. До 2014 година страната беше водещ производител на оръжия и според оценка на експерти, цитирани от The Economist , държи в чекмеджетата доста "луди" и конкурентни проекти.

Сега военнопромишленият комплекс, който в последните години страдаше от липсата на финансиране, а някои проекти - и от откровени саботажи, вади старите идеи в опит да ги модернизира и използва във войната. Разработката на нова ракета отнема повече от 10 години, но модификациите стават по-бързо и страната може да се възползва от своята експертиза в сектора.

Сега тази индустрия се възражда и това е особено видимо в новия фронт на действие - Крим и в Черно море.

Украйна активно използва собствени разработки дронове за атаките си на полуострова или на територията на Русия. Някои от тях се разработват от години - например морския дрон Sea Baby, след като Украйна остана без морски флот. Този тип дронове бяха използвани в атаки срещу Кримския мост. Други са още прототипи - "Маричка" - подводен дрон, който е в състояние да пренесе 450 килограма експлозив и напомня на торпедо.

Украйна модифицира и своите противокорабни "Нептун" и с тях успя да потопи крайцера "Москва" през миналия април.

Вероятно във военно-промишлените комплекси на Украйна ще могат да бъдат ремонтирани и след това използвани на фронта дефектните ракети и боеприпаси, включително и за С-300, които България планира да предостави.

Атаките към Крим стават все по-координирани

Атаките към Крим стават все по-координирани, пише британското военно разузнаване, цитирайки ударите през последните седмици. Според институцията атаката срещу щабквартирата на Черноморския флот носи сериозни, но ограничени щети. Все пак те много вероятно ще отслабят позициите на Русия в блокирането на черноморските пристанища на Украйна и защитата на собствените си пристанища в Черно море.

Британското военно разузнаване не коментира в своята сводка съобщенията на украинските власти за загинали 34-ма офицери по време на удара през миналия петък (22 септември), сред които и на ръководителят на Черноморския флот адмирал Виктор Соколов. Москва обаче го показа - като онлайн участник в заседание, водено от министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу. Адмиралът не взе думата в публично разпространената част от заседанието.

Военното разузнаване на Украйна съобщи, че ще провери отново своята информация, която идва от доверен източник. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа коментар и насочи журналистите да се обърнат към Министерството на отбраната за повече информация.

Срив на електроенергийната мрежа в Курска област

Дрон, носещ експлозив, порази енергийна подстанция в Курска област, оставяйки без електрозахранване седем населени места, пише губернаторът на областта Роман Старовойт в Telegram. Малко по-късно с минометна мина беше взривена и линия на електропровод, оставяйки още населени места без ток.

Тази операция повдига въпроса ще опита ли Украйна да атакува енергийната инфраструктура на Русия и как ще реагират на това руснаците, които вече са изправени пред рекорден ръст на цената на газа - от 1 юли 2024 година газът за бита ще поскъпне с 11,5%. През 2022 година суровината за бита поскъпна на два пъти - с 3% през юли (какъвто е средният процент за последните няколко години) и с 8,5% през декември.

Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) съобщава в своята сводка за 26 директни бойни сблъсъка и въздушен обстрел по населени места на фронта. Има отблъснати руски атаки в направленията Маринка, Бахмут и Авиевка и обстрел с артилерия и минохвъргачки на военни позиции и населени места около Купянск и Лиман. ВСУ отбелязва още и напредъка на украинците на юг - към Мелитопол, както и продължаваща контрабатарейна дейност в Херсонска област.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че не е ясно какво се случва около Вербове, макар че има съобщения от руски военни кореспонденти, че половината от населеното място е под контрола на Украйна. Водят се боеве и около Новопрокопивка.

Военните анализатори отбелязват междуетническо напрежение между руските части на фронтовата линия в Запорожката област. Според тях това може да влоши сплотеността на армията на фона и на напредъка на украинските военни в района. В Украйна Русия използва по "нестандартен" начин въздушно-десантни части, тоест като пехота, сочат още анализите на ISW.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:49 | 27.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

23
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 7 месеца
До: penkiler1415 ... а до 10-15 години ще ни задмине и икономически, щото тук продължават да ни управляват корупета и руски слугинажжжж!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 1
penkiler1415
преди 7 месеца
Украйна ще излезе от войната десет пъти по-силна а Зеленски си създаде такива контакти че инвеститори ще има бол.Руснаците започнаха да опипват почвата за преговори-все по-зле им е положението.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 5 rate down comment 6
andy
преди 7 месеца
*** = пaraзiti
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
До: OHЯ "пари има Запада щото са умни" Имат пари щото са световни ***! И ФЕС и ФАЩ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 7
andy
преди 7 месеца
До: khao "Имаме интерес да живеем бедно, мизерно, безпреспективно и опиянени от евтин"-а дрога. Точно това се случва вече 34 години! НалЕ уж си умен, а не го загряваш?! Или паничката с леща ти е изпила акъла?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 4
khao
преди 7 месеца
До: andy хахахаха, *** аз вденах от самото начало ве просссс!... Имаме интерес да живеем бедно, мизерно, безпреспективно и опиянени от евтин алкохол във феодален строй който ни праща да мерм бесмислено в чужда държава! Да работим ежедневно зада може шепа милиционери да имат яхти за по милиард с парите откраднати от нас и децата ни! Венсерамос! ... и ще ти издам една тайна... ти на никого не трябваш, като цяло съществувш безсмислено! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 9
andy
преди 7 месеца
До: andy На Русия не й трябвам. Просто в момента интересите ни съвпадат. По онази поговорка - врага на моя враг е мой приятел! Те налагат новите ни поробители и това е добре за Българите. Когато ги изчистят ще видим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 10
andy
преди 7 месеца
До: khao На мен ми пука за България! Ясно?! Или трябва да го кажа още 100 пъти за да вденеш! И ти и останалия наглосакски компрадорски слугинаж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 11 rate down comment 10
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... кои сте вие тия дето требе да се консултираме с вас ве ?! 100-150хил изтървали влакчето несретници ... защо си мислиш , че некой требе да се съобразява с вашите вопли ?! караш рассийски трошляк ли ?! за малко да напиша , че имаш рассийска печка и хладилник , па се сетих че те не правят такива ... :))) ... какво рассийско ползваш ве ?! ние им дадохме писменост и религия , за да станат хора и европейци , те пак феодализъм и нефелщина ... като толкова те влече , ей го де е трена ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 8
zelka007
преди 7 месеца
До: khao ... той е ниско топка , чак до бункера в масква нема кой да го пусне да се доказва ... тука си тренира по сбирките на възраждане и по гаражите в маалата ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още