IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Части  на ЧВК "Вагнер" отново се появиха край Бахмут

Русия е подготвила и 2000 щурмоваци за източния фронт

07:37 | 28.09.23 г. 8
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Части от частната военна компания (ЧВК) "Вагнер" се завръщат в битката за Бахмут, но вече в състава на руската армия, съобщава един от съветниците в офиса на укранския президент Махайло Подоляк. В пост в своя канал в Telegram той припомня, че наемниците се разформироваха след смъртта на ръководителя им Евгений Пригожин. Част от тях заминаха за Африка, а друга - към Украйна като инструктури и военни части.

Подоляк не очаква нещо различно от "медиен ефект" от завръщането на бойците в тази част от фронта. Според съобщения на украински военен в региона частите от ЧВК "Вагнер" са поели командването на руските части в региона.

Институтът за изучаване на войната (ISW) отбелязва, че е малко вероятно това завръщане да донесе стратегически или дори локални успехи, където и да се появят те на фронтовата линия.

След близо година на тежки боеве именно наемниците от "Вагнер" донесоха победата на Русия в Бахмут в края на май. Тогава Пригожин предаде защитата на града на руското Министерство на отбраната и заяви, че оставя двама свои служители, които да следят дали ще стане нужда военната компания да се завърне на своя пост. Близо месец по-късно Пригожин организира "поход на справедливостта" към Москва, но се отказа от опита си за метеж на 200 километра от Москва. Бизнесменът загина при самолетна катастрофа на 23 август.

Военните анализатори отбелязват в последните си няколко анализа, че Русия сформира щурмови групи на източния фронт в направленията Купянск и Лиман. Украинските военни потвърждават информацията и посочват, че има подготвени 12 групи и повече от 2000 души. Военните анализатори обаче припомнят, че тактика с подобни формирования, които да извършват и тактическо разузнаване в тила, вече е използвана и елитните руски части не успяват да се справят с контранастъплението на Киев.

В тази част на фронта украинските военни все още държат под огневи контрол магистралата Бахмут-Горловка.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна пишат по повод 581-ия ден от началото на войната в Украйна, че интензивността на бойните действия се запазва малко по-слаба спрямо летните месеци, но Русия продължава да извършва въздушни обстрели в населените места около фронтовата линия.

Край Купянск и Лиман не е имало атаки през изминалото денонощие, но в направленията Бахмут, Маринка и Авдиевка украинските военни са отблъснали руските атаки.

На южния фронт има данни за сериозни битки около Вербове - по данни на назначения от Русия зам.-управител на Запорожката област Владимир Рогов четири роти украинци с голям брой бронирани машини са щурмували руски позиции по линията Роботино-Вербове. Ръководителят на украинските военни в това направление ген. Олександър Тарнавский съобщи в Telegram, че има добри новини, но без да уточни за какво става въпрос.

САЩ въвежда санкции срещу производителите на дронове

САЩ анонсираха санкции срещу иранския производител на дронове Pishgam Electronic Safeh, както и компании от Китай, Турция и Обединените арабски емирства, доставяли нужните части за производството на бойни дронове. В съобщение на Министерството на финансите на САЩ, цитирано от CNN се казва, че произведените в Иран дронове играят съществена роля за атаките срещу Украйна. От юли насам Русия е получила повече от 400 бойни дрона от Иран

След кратката пауза в сряда, тази нощ (28 септември) под обстел с бойни дронове отново са пристанищните градове Одеса, Измаил и Рени, съобщават по-рано от Военновъздушните сили на Украйна. Изстреляни са 39 дрона Shahed 136/131, като противовъздушната отбрана е свалила 31 от тях. Местните власти в Одеса и другите градове под заплаха обаче не дават информация за разрушения в резултат от масираната на фона на последните обстрели атака.

Русия строи жп линия, свързваща Мариупол с Ростов на Дон

Русия изгражда нова жп линия, която ще свърже съществуващата жп линия "Мариупол - Асланове - Калчук - Волноваха" с Тагангород  и Ростов на Дон, съобщава един от съветниците на украинските представители на местната власт в Мариупол Петро Андрющенко, цитиран от CNN.

Според него, ако тази линия бъде завършена, Русия няма да се нуждае повече от Кримския мост, за да бъдат извършвани доставките за фронтовата линия. В последните месеци Украйна на няколко пъти атакува Кримския мост в опит да блокира логистиката на руските военни. Мостът е периодично затварян и при атаките на украинската армия.

По данни на Киев 80% от доставките за фронтовата линия минават именно през Крим. На полуострова има и големи складове с въоръжение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:53 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 6 rate down comment 5
khao
преди 6 месеца
До: zelka007 ако беше жив, щеше да го покажат до сега ... нямаше да пускат стари кадри! :D :) Виж че Тошо го спомена само веднъж когато пуснаха видеото, но сега си мълчи като пратизанин на разпит, усети се че го гъбаркат неговите хора и си мери думите... не случайно е титулован за баш копейка на форума! :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 7
adimos
преди 6 месеца
До: Tikva007Този не е наред, няма новина под която да не се изкаже, платен ***
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 7
adimos
преди 6 месеца
Страхотна новина! Ще има нови 50-100 хиляди ликвидирани укрофашисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 6 месеца
До: Tikva007а ... като те чете човек , ще рече че 100хил армия и хилядите танкове , дето им правеше реклама и теманета , не са пак в траншеите си , ами са 100км след Купянск ... :))) ... като за удавник не е зле , а ?! опс , забравих , такъв е бил изначално планът ... !! ... лека-полека да правят реверсивна атака , заемане на по-удобни позиции ... под Бахмут сега изравнявате линията на съприкосновение ... до Коледа ще го устискате ли ?! в Олешка как дела ?! или пак беля ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 7
zelka007
преди 6 месеца
хех ... тъй де , пакости от удавник ... не е зле за бременни украинки само и невръстни тинейджъри да плющът втората най-могъща , многомилионна армия в света , воуружена с вискоточни галактически оружия . безаналог , би отбелезало едно бункерно старче !! в Саки са бастисали най-малко 10 самальота от новичките , а на другото летище вместо самальоти , са бастисали целият щаб с генералите , полковниците и пилотите ... :))) ... а свuнята соколов дори да е оживяла , то около 100 други пpaсета на са !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 12
Tikva007
преди 6 месеца
До: zelka00: Като видях колко си изписал, реших, че сте взели Работино, а то - пак търчи-лъжи. Ти си като оркестъра на Титаник - корабът потъва, но ти до последно ще цъкаш фейкляци тук. Не кой да е, а поляците, дето направо са до гуша в тази война, нарекоха украйна *удавник*, но ти ни представяш разни пакости, които правят на рашибозука, като спринт на Майкъл Фелпс. Та, ти си свири, щурче, но въпросът в момента е, кого ще завлече удавникът със себе си при най-голямата си пакост -карабъла Масква.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 17
zelka007
преди 6 месеца
хихи ... аз чак сега ми попаднаха кадри от летището Саки на Кримският полуостров ... БА-ТА-ЛИ-Я ... и това без тактически ракети , само с storm shadow ... имало е за какво да квuчат рашибозуците , ескалираха войната , но не в тяхна полза ... тотален провал на С-400 и панцир-С1 , които са били позиционирани там за охрана , и *** им системи РЕБ , дето могат да свалят само китайските дронове и да объркват гражданските честоти ... не е зле за изгребани до дъно складове , нали друзя газовици !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още