IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ръководителят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин е загинал в самолетна катастрофа*

Бойци на "Вагнер" се заканват да организират втори "марш на справедливостта" към Москва

20:26 | 23.08.23 г. 13
Евгений Пригожин. Снимка: Bloomberg LP
Евгений Пригожин. Снимка: Bloomberg LP

Ръководителят на частната руска наемническа армия „Вагнер“ Евгений Пригожин вероятно е загинал в самолетна катастрофа, съобщават руските информационни агенции, като се позовават на информация от Telegram канали, свързани с „Вагнер“.

Катастрофата е станала тази вечер в Тверска област, край с. Куженкино, съобщава агенция ТАСС.

Федералната агенция за въздушен транспорт на Русия е започнала разследване на катастрофата на самолета Embraer, сред чийто пътници се смята, че е бил и Пригожин. Тази вечер агенцията потвърди, че Пригожин е бил на борда на самолета. От Кремъл още не са коментирали катастрофата.

При катастрофата са загинали общо 10 души, съобщават за ТАСС от руското Министерство на извънредните ситуации.

Повече за полета

Самолетът е изпълнявал полет от летище „Шереметиево“ край Москва към Санкт Петербург. На борда е имало трима пилоти и седем пътници, посочват от ТАСС.

Службите за спешна помощ посочват, че са намерени телата на осем души. Според канала в Telegram ВЧК-ОГПУ на борда е бил и командирът на "Вагнер" Дмитрий Уткин - дясната ръка на Евгений Пригожин. 

"Коммерсант" допълва, че самолетът е закупен от наемническата група "Вагнер" през септември 2020 г., според данни на planespotters.net.

Губернаторът на Тверска област Игор Руденя лично е поел "ситуацията под контрол", пише още "Коммерсант".

Сайтът "Медуза" пише, като се позовава на близки до Кремъл анонимни източници, че самият Евгений Пригожин е имал чувството, че след бунта му в края на юни ще свърши зле, защото властта не му е простила. Според източника на сайта след бунта на Пригожин президентът на Русия Владимир Путин е престанал да смята шефа на "Вагнер" за "надежден и управляем човек".

Източникът на медията посочва, че в сряда следобед Евгений Пригожин се е срещнал с представители на Московска област и кметството на Москва заради храненето в няколко бюджетни институции. 

Реакциите на информацията за катастрофата

„Видяхме съобщенията. Ако това се потвърди, никой не бива да е изненадан", каза говорителката на Съвета за национална сигурност към Белия дом Адриен Уотсън

„Ако е истина, това показва, че (руският президент Владимир) Путин ще елиминира своите опоненти и това плаши всеки, който смята да изрази мнение, което е различно от неговото", каза премиерката на Естония Кая Калас пред телевизия CNN.

Президентът на САЩ Джо Байдън коментира пред CNN, че още през юли е казал, че Пригожин трябва да се тревожи за живота си след неуспешния му бунт.

„Много ще ни е трудно да посочим някого, който интуитивно да си е помислил, че това е било съвпадение. Става така, че политическите опоненти, които Владимир Путин смята за заплаха за властта си, не умират по естествен начин", каза пред държавната новинарска телевизия TVP Info полският външен министър Збигнев Рау.

„Зрелищното премахване на Пригожин (. . .) два месеца след опита за преврат е сигнал от Путин към руските елити преди изборите през 2024 г.“, каза в социалната мрежа Х (известна до неотдавна като Twitter) Михайло Подоляк, съветник на украинския президент Володимир Зеленски, цитиран от Франс прес.

Подоляк изтъкна, че „Путин не прощава на никого".

Белият дом съобщи, че американският президент Джо Байдън е бил информиран за самолетната катастрофа в Русия. 

Бойци на "Вагнер" се заканват да организират втори "марш на справедливостта" към Москва

Редица акаунти в социалните мрежи, свързани с наемническата група "Вагнер", започнаха да разпространяват публикации, в които коментират ролята на Кремъл в самолетната катастрофа, довела до смъртта на Евгений Пригожин. Острите изказвания идват в знак на отмъщение за това, което те наричат "убийството на техния шеф" Евгений Пригожин, който загина при катастрофата в покрайнините на Москва заедно с още девет души, включително друг лидер на "Вагнер" Дмитрий Уткин.

Един от каналите на Вагнер в Telegram, наречен "Сива зона", коментира инцидента, като заяви, че самолетът е бил свален от противовъздушната отбрана на руските въоръжени сили в Тверска област, която се намира северно от Москва, пише БГНЕС.

Наемниците казват, че ще организират втори "марш на справедливостта" към руската столица.

Пригожин придоби широка известност с бунта на 24 юни, при който чрез своята наемническа група започна "поход" към Москва, като в един момент дори отправи полупризив за свалянето на Владимир Путин от власт.

Бунтът обаче продължи само 24 часа, като след интензивни преговори с беларуския лидер Александър Лукашенко беше постигнато споразумение за изтеглянето на "Вагнер" от Русия и насочването им към Беларус, където в продължение на два месеца те участват в обучението на беларуските сили на границата с Полша.

Съвсем наскоро Пригожин се появи в публикуван в каналите на "Вагнер" в Telegram видеоклип, заснет в Африка.

Смята се, че групировката има хиляди бойци в Африка, където има доходоносни бизнес интереси.

Войниците на Пригожин са се настанили в страни, сред които Мали и Централноафриканската република. Правозащитните организации и ООН ги обвиняват в извършването на военни престъпления.

* Допълнена информация

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:01 | 24.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 9
0pk
преди 8 месеца
До: khao, беzполезен, ти обаче този път не ги подложи под съмнение същите тези медии, нале? :D Колкото до моятa версия, ако беше дочел, щеше да разбереш. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 3
khao
преди 8 месеца
До: 0pk ... от кога започна да подлагаш под съмнение информацията от най-истинските медии на инакомислието, полезен? :):) ... я сподели твоята версия на нещата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 11
0pk
преди 8 месеца
Хаха, той след страйка, до вчера беше в Африка, да гони петлите из саваната, а днес барабар с Уткин са се качили в един самолет за полет от Москва до Петербург. Много съмнейшън е тая работа. Но да речем, че повярваме, как го опознаха едва ли не по време на падането към земята - до дни ше има неофициално изявление, как неравнодушни приятели на загиналите пилоти по време на марша към Москва са взели нещата в свои ръце, без да уведомяват началника. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 21 rate down comment 7
data
преди 8 месеца
Все повече прилича на късния Хитлер
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 27 rate down comment 3
мрънмрън
преди 8 месеца
До: SporqZaKef чак странно... просто е нямало кой да му каже, че ще стрелят по него. Странното е, че оцеля толкова дълго. Както казват - ако атакуваш царя, трябва да го убиеш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 14 rate down comment 8
SporqZaKef
преди 8 месеца
Много странно в дена на уволнението на Суровикин, на Пригожин Самолета взе, че падна барабар с Уткин (който по принцип е прекия началник на Вагнер). На Суровикин му готвят нова играчка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 15 rate down comment 7
zelka007
преди 8 месеца
Руската авиационна агенция Росавиация публикува списък на пътниците на бизнес самолет, разбил се в Тверска област: Пропустин Сергей; Макарян Евгений; Тотмин Александър; Чекалов Валерий; Уткин Дмитрий; Матусеев Николай; Пригожин Евгений; Членове на екипажа: Левшин Алексей, командир; Каримов Рустам, втори пилот; Распопова Кристина, стюардеса ... прелест ... :))) ... подкараха се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 25 rate down comment 9
Импeраторът
преди 8 месеца
Няма да липсва... на никого :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 39 rate down comment 11
evlogi
преди 8 месеца
До: Petar Там нищо не е мръднало през последните 300 години (след мъчителният опит на Петър Първи да ги вкара в Европа) нищо ново няма и нищо ново няма и шанс да има....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 45 rate down comment 6
Petar
преди 8 месеца
Има човек има проблем, няма човек няма проблем! Как само важи с пълна сила все още на същото това място.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още