IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предвиждат се промени в структурата на армията заради доставката на F-16

Измененията в Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 г. са публикувани за обществено обсъждане

12:41 | 26.10.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Министерството на отбраната предлага промени в структурите на армията във връзка с доставката на новите изтребители F-16. Предложенията са внесени с промени в Плана за развитие на въоръжените сили до 2026 г.

Проектът е публикуван за обсъждане на портала за обществени  консултации strategy.bg. Срокът за подаване на становища е до 9 ноември.

Първите 8 от общо 16-те изтребители F-16, поръчани за нуждите на българската армия, се очакват през 2025 г., а следващите 8 – през 2027 г. Те се произвеждат от американската компания „Локхийд Мартин“, която доставя същите изтребители за още 5 държави освен България.

Първите F-16 България купи от американското правителство през 2019 г. за 2,2 млрд. лева. Очакваше се те да бъдат доставени през тази година, но пандемията забави производството и доставките. Втората поръчка е за малко над 2,5 млрд. лева, които се изплащат разсрочено. 

В доклада на министъра на отбраната Тодор Тагарев към измененията е посочено, че се планират организационно-щатни промени в армията. Предвижда се да има единна структура за защита на силите, адаптиране на командването и управлението, както и подобрения в логистичното осигуряване. Целта е да се изпълнят ангажиментите на Министерството на отбраната по българското участие в Щабния елемент за интегриране на сили на НАТО (NFIU) и Многонационалната инициативата за съхранение на боеприпаси.

Предвижда се още увеличение на числеността на въоръжените сили, за да се преодолеят дефицитите от необходимото допълнително специализирано оборудване на военния Научно-изследователски кораб и неговото обслужване. Предвижда се и създаване на отделение по ортопедия и травматология в състава на МБАЛ-Сливен за медицинска грижа на военнослужещите.

Целта на предлаганите изменения е да се повишат способностите на въоръжените сили.

В края на миналата седмица финансовият министър Асен Василев коментира, че разходите за отбрана на България за 2024 г. ще достигнат 2% от БВП, каквото е основното изискване на НАТО. Предстои публикуването за обсъждане на бюджета за догодина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 26.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 10 rate down comment 2
zelka007
преди 5 месеца
ще изолират максимално информацията за ескадрилата ?! щото има доброжелатели дето ще пеят за кинти какво въоръжение имаме и каква ни е боеспособността ... копейкозависимите ще останат с пръст в (цензура) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още