IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Майк Пенс прекратява кандидат-президентската си кампания

Бившият вицепрезидент на САЩ не постигна особен успех до момента

23:20 | 28.10.23 г.
Майк Пенс. Снимка: Bloomberg LP
Майк Пенс. Снимка: Bloomberg LP

Бившият вицепрезидент на САЩ Майк Пенс е прекратил кандидат-президентската си кампания в събота. Така Пенс поставя край на стремежа си да измести бившия президент Доналд Тръмп като кандидат и да върне партията към по-традиционния консерватизъм, пише Bloomberg.

„Винаги сме знаели, че това ще бъде трудна битка, но не съжалявам“, коментира Пенс на конференция на Републиканската еврейска коалиция в Лас Вегас. „След много молитви и размишления реших да прекратя кампанията си за президент“, допълва той.

Той призовава партията да отхвърли „сирената на популизма, необвързана с консервативните принципи“ - ясна препратка към по-изолационистките и протекционистки политики на бившия президент Доналд Тръмп, които според него ще саботират лидерството на САЩ по света.

Кампанията на Пенс не беше успешна предвид многото кандидати, слабото набиране на средства и посредствените резултати. Той получава подкрепа от 3,5%, според последните национални проучвания.

През третото тримесечие бившият вицепрезидент от времето на Тръмп е похарчил за кампанията си почти толкова, колкото е набрал, като е допринесъл и със 150 хил. долара собствени пари за кампанията.

„Единственото нещо, което е по-трудно от това да не успееш, е изобщо да не опиташ“, посочва Пенс на пресконференцията си в Лас Вегас.

Неочаквано бързото оттегляне на Пенс от надпреварата - преди третия дебат на Републиканската партия в Маями следващия месец, може да помогне за консолидиране на подкрепата сред други кандидати, различни от Тръмп. Въпреки че Пенс не е обявил подкрепа за друг кандидат, проучванията, които питат гласоподавателите за техния най-предпочитан кандидат, предполагат, че сенатор Тим Скот и бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли биха спечелили най-много от оттеглянето му.

Бивш водещ на токшоу, конгресмен и губернатор на Индиана, Майк Пенс придаде консервативно доверие на президентската кампания на Тръмп през 2016 г. и служи като мажоретка за политиките на Тръмп през четирите му години като вицепрезидент.

Политическият съюз на двамата обаче, както и приятелството им, приключи на 6 януари 2021 г., когато, след призив на Тръмп, избухна вълна от насилие в Капитолия на САЩ. Тръмп целеше да попречи на Пенс да председателства сертифицирането на демократа Джо Байдън за президент след проведените преди това избори.

Тази кампания за натиск сега е обект на обвинения във Вашингтон и Атланта, Джорджия, две от четирите наказателни дела, по които Тръмп се защитава.

Повечето републиканци застанаха на страната на Тръмп при разцеплението и голям брой гласоподаватели на Републиканската партия имат неблагоприятно мнение за бившия вицепрезидент. Проучване на Държавния университет на Айова/Civiqs този месец установи, че 18% от републиканците са против номинацията на Пенс в сравнение с 10% против Тръмп.

Майк Пенс може да продължи да набира пари за изплащане на дългове за кампанията. Той също може да се върне в надпреварата в бъдеще, въпреки че има малко такива исторически прецеденти, отбелязват от Bloomberg.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:20 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още