IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Владимир Иванов: Няма да допуснем нарушения с инициативата „Достъпно за вас“

Тя е от полза и за потребителите, и за стимулиране на конкуренцията, казва председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата

10:21 | 02.11.23 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Инициативата на Министерство на икономиката и индустрията „Достъпно за вас“ се предвижда за определен период от време, но ако даде своите ефекти и помогне за развитие на средата, може да бъде продължена. Това каза председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов в интервю за БТА.

Инициативата предвижда около 50 хранителни продукта в търговската мрежа да се предлагат на по-ниски цени. 

По думите на Иванов мярката, която беше подложена на критика от КЗК, е направена в полза на защитата на конкуренцията - да обогати и да допълни, да осигури по-доброто спазване на закона. Министерството и антимонополният орган проведоха среща за обсъждане на мярката в началото на седмицата и се очаква отговор от КЗК дали ще разреши прилагането ѝ. 

„Не виждам никакъв проблем „Достъпно за вас“ да започне да се прилага. Разбира се, всичко ще се извършва в процес на институционално взаимодействие. В никакъв случай няма да допуснем действия, които да провокират или да предопределят някакви нарушения, напротив, целта е да стимулираме конкуренцията с повече информация и по-висока степен на доверие, не да влияем на пазара по административен или друг начин“, каза Иванов. 

Според него инициативата на икономическото министерство има за цел да повиши конкурентното ниво, като направи по-прозрачно взаимодействието между търсене и предлагане и спазване на добри търговски практики.

„Идеята е да постигне трайно ниски цени на продукти от първа необходимост“, каза още Иванов, а другата цел на кампанията е повишаването на доверието в пазара.

„Имаме свободни пазарни отношения в последните 30 години, далеч сме още от показателя на развитите страни, където доверието е на много високо ниво като пазарно взаимодействие. Мярката се предвижда за определен период от време, но ако даде своите ефекти и помогне за развитие на средата, може да бъде продължена, стига да има добрата воля, защото всичко става доброволно“, каза той.

Иванов даде пример с Франция, където същата мярка е била въведена за 9 месеца, но при много по-груба намеса в пазара – с условието да се пазят почти нулеви равнища на цените. „Но там търговската етика е на доста високо ниво и зад нея стоят 400-500 години пазарни взаимодействия“, посочи той.

„За потребителя по-ниска цена означава повече потребление, а за производителите - повече производство, след като махнем излишното по веригата“, каза още Владимир Иванов. 

Според него колкото по-прозрачно протича взаимодействието и по-малко са разходите за логистика, колкото повече се плащат данъци и е по-чист документооборотът, толкова по-добри са ефектите за обществото и с по-малко се постига по-голям ефект. 

Иванов уточни, че има разлика между инициативата „Достъпно за вас“ и вече съществуващата платформа foodprice.bg, защото целта на втората е да информира – както гражданите, така и държавните контролни органи за начина, по който протичат процесите. Целта обаче е аналитична, докато новата мярка се стреми към бързо въздействие върху пазара и то по доброволен начин, с оглед по-висока степен на прозрачност, каза още той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още