IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът одобри безвъзмездно предоставяне на БТР-и на Украйна

Против ратификацията бяха депутатите от "БСП за България" и "Възраждане"

14:37 | 22.11.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри предоставянето на Украйна на бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение. Това стана с гласуването на първо и на второ четене на законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.

Ратификацията подкрепиха 131 народни представители, против бяха 49, а един народен представител гласува с "въздържал се", предава БТА. Против ратификацията бяха депутатите от "БСП за България" и "Възраждане" ."За" гласуваха от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната - Демократична България", ДПС и седем депутати от групата на "Има такъв народ". Един от депутатите на "БСП за България" гласува с "въздържал се".

В доклад на Комисията по отбрана се посочва, че със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МBP.

Преди да бъде гласуван на второ четене законопроектът, бе дадена 15-минутна почивка по искане на Корнелия Нинова, председател на "БСП за България". Преди почивката депутатите спориха по законопроекта близо два часа.

На дебата в зала присъстваше и министърът на отбраната Тодор Тагарев. Той поиска думата в края на дискусията, за да констатира, че има решение на Народното събрание отпреди четири месеца и именно в изпълнение на него Министерският съвет е внесъл законопроекта за ратификация. „Не чух изказване по споразумението“, добави Тагарев. Изявлението му бе посрещнато със скандирания: "Оставка" от страна на опозицията от "Възраждане" и "БСП за България", "Има такъв народ".

Борислав Гуцанов от "БСП за България" заяви, че участниците в "сглобката" за пореден път предават националните интереси с даването на малкото военна техника, която е останала. „Предполагам, че половината от мъжете тук не сте виждали автомат, а най-сложната техника, която сте държали в ръце, е джойстикът на военна електронна игра или епилатор, но се подписвате мъжката под всички документи, свързани с националната сигурност“, каза депутатът. Вие ударихте дъното, добави Гуцанов и определи "сглобката" като "срамна и позорна за държавата". 

Костадин Костадинов, председател на ПГ "Възраждане", заяви, че това решение е изключително "предателско и престъпно". По думите му въпросните 120 машини по цените, които са купувани и доставяни в България, консервирани и запазени, едва ли имат повече 30-40 км пробег и биха стрували един милиард лева. „Българското правителство се кани да подари 1 млрд. лв. на Украйна“, каза той.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС каза, че става дума за техника, която е на разпореждане не на Министерството на отбраната, а на Министерството на вътрешните работи. МВР продължава да поддържа необходимата бронирана техника, увери Гаджев. Относно идеята бронетранспортьорите да бъдат разположени по границата, Гаджев каза, че тя не би била от полза за граничните ни полицаи. 

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че е озадачен от изказванията на народни представители, свързани с обвиненията за национално предателство. "Няма място за политически истерии...страната ни ще предостави определен брой бойна техника с отпаднала необходимост за нуждите на МВР. Да не допускаме емоционални изказвания и да плашим българското общество изкуствено", призова той. 

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ отбеляза, че по време на дебата са изговорени доста лъжи. Той коментира, че 40 години въпросната техника никога не е използвана при сняг и определи като спекулация тезата, че става дума за техника, която струва един милиард лева. "За цялата военна техника, която ние даряваме, получаваме компенсация от ЕС", заяви Мирчев. По думите му Украйна е купила от нас въоръжение и боеприпаси за над 5 млрд.лв. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:37 | 22.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 7
zelka007
преди 5 месеца
копейкин пак изплиска легена ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още