IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

България се включва в проекта за купуване на ПВО системи с други страни от ЕС

Страната ни се присъединява към меморандума в рамките на „Щит на европейското небе“

15:46 | 25.10.23 г. 4
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Кабинетът „Денков-Габриел” одобри включването на България в общ проект за закупуване, поддържане и използване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана (GBAD).

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство относно съвместно закупуване на наземни системи за противовъздушна отбрана в рамките на инициативата „Щит на европейското небе“.

При придобиване на оръжейни системи за наземна противовъздушна отбрана те ще могат да бъдат интегрирани към архитектурата на „Интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана на НАТО“ и ще бъдат част от единна системата за противоракетна и противовъздушна отбрана в Европа.

Решението за одобряване на проект на Меморандум за разбирателство беше прието на днешното заседание. Меморандумът е между военните министерства на България, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Германия, Унгария, Латвия, Литва, Нидерландия, Норвегия, Румъния, Словения и Швеция.

Преди една година служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, заедно с представителите на други европейски държави, подписа писмо за намерение за „Щит на европейското небе“. Това е система от земно базирани системи за противовъздушна отбрана.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:46 | 25.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 4
andy
преди 6 месеца
До: zelka007 Какво са бишнали бе човек?! Ти май само пропагандна укропреса четеш?! Укрите са умрели от всякъде. Всичкото ОТАНовско оръжие и акъл не можа да им помогне! Cм0таните фащисани или трябва да събират цирка или да пратят и такива като теб за caлам. Скоро ще стане ясно на коя страна е паднала монетата. Ама като знам далаверките на Бай Гъна, синчето му и още един куп мaзни тyнeядци, се опасявам, че ще е втория сценарии. А руснаците до момента се лигавят и не бързат особено.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 5
zelka007
преди 6 месеца
До: andy ... казваш старите , а ?! за тия стари ли иде реч , дето бишнаха в Украйна от ония новите без аналог ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 12 rate down comment 4
zelka007
преди 6 месеца
THAAD + IRIS-T + PATRIOT PAC 3 ... това ще е интегрираният ПВО щит ... интересно радарите за далечно наблюдение чии ще са ... и второ , французите и италианците дали ще успеят да се преборят да има и SAMP/T ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 18
andy
преди 6 месеца
ФАЩисаните пак ще си продадат старите бokлyчави флоеверки! А нашите хора ще вземат тлъсти комисионни! Бедните да го dyxaт! Всичко върви по план!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още