IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бюджетът за отбрана ще достигне 2% от БВП през 2024 г.

Заплатите на военнослужещите се увеличават с 10% още тази година, коментира министърът на отбраната Тодор Тагарев във Варна

19:35 | 12.08.23 г. 10
Автор - снимка
Създател
Министърът на отбраната Тодор Тагарев. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева
Министърът на отбраната Тодор Тагарев. Снимка: БГНЕС/Надежда Пеева

През 2024 г. бюджетът за отбрана ще нарасне, каза днес пред журналисти във Варна министър Тодор Тагарев. По думите му бюджетът ще достигне два процента от брутния вътрешен продукт.

Като се има предвид ситуацията със сигурността в Черно море, Военноморските сили ще получат известен приоритет, каза още министърът.

Той допълни, че няма достатъчно наблюдения, за да даде цялостна оценка на дейността на военния флот, но вижда желание да се усъвършенстват способностите му и ще се работи в тази посока.

Министърът коментира, че още през тази година е осигурено повишение на заплатите на военнослужещите с 10 процента, но за преодоляване на проблема с недостига на кадри в армията ще се търсят комплексни решения. Това увеличение на възнагражденията показва разбиране и от правителството, и от Народното събрание, че нуждите на армията са съществени и разрешаването на проблемите с комплектоването е много важно, каза Тагарев.

На въпрос за изпълнението на проекта за бойните самолети F16 министърът посочи, че три такива „вече са на конвейера“. Той уточни, че планира през есента да посети САЩ, за да види на място строежа на машините.

Министърът призова да се спрат спекулациите, че страната ни ще праща военнослужещи в Украйна. Не бива да се стряскат хората, няма нито такива намерения, нито някакви обсъждания, категоричен е Тагарев.

Във Варна тази вечер министърът на отбраната бе гост на събранието-концерт, посветено на празника на Военноморските сили (ВМС) на Република България. Тържеството уважиха началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши офицери, началникът на военния флот контраадмирал Кирил Михайлов, много граждани. Утре честванията по случай 144-ата годишнина от създаването на ВМС ще продължат с ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Военноморското училище в града.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:35 | 12.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

10
rate up comment 4 rate down comment 7
Скъсана_Ушанка
преди 8 месеца
До: andy Пенди, толкова тъъъъпа копейка си, че не можеш да сглобиш 2 изречения със смисъл, само опорки и наизустени глупости. Но пък другарят ти тpoл с многото регистрации яко е нацъкал минуси, а на тебе плюсове, че да те отърве. Жалки копейничета :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 15 rate down comment 4
andy
преди 8 месеца
До: dataА фащолизачите изобщо няма шанс да ви светне под каскета! Най-зомбираните мозъчни немощни същества. Ония ги клeцaт, тия им дyhaт! Перфектната садо-мазо двойка сте!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 8 rate down comment 19
data
преди 8 месеца
Истинския проблем е , че на червените кратуни мнооооооого бавно им светва под каскета ! Лошо ли е да си в нато и да харчих 1 % от БВП за отбрана а другите да отиват за образование , здравеопазване , за пенсии ако щете щот и те вече в по-голамата си част са от бюджета ? Ф-16 били скъпи ? МИ скъпи ама са до 2 % от бвп бе плиткоумни ! Друго си е СССР да ви кара да харчите 6 % от БВП , да им купувате таралясниците , да потдържате армия която не можете реално да издържате !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 18
zelka007
преди 8 месеца
До: Tikva007 ... хех ... недъгаво политкомисарче ... в съоръжението в Грийнвил работят 1100 човека и ще произвеждат средно 40-50 изтребителя на година . след няколко месеца ще стане ясно ще успеят ли или не . а в "комсомолск на амур авиационен завод"(КнААЗ) работят 13500 рашибозуци и за 2022 са произвели 13 самальота Су ... локхийд мартин произвежда в тексас по 170 ф-35 на година , еърбус произведе '22 - 661 самолета ... хе , италианската леонардо е произвела повече самальоти от могучая ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 14
data
преди 8 месеца
Еха , цели 2 % ? За носталгиците по соца : мин 4 % а , като прибавим скритите и крос субсидираните реално 6-8% . Голема сила , голема армия :) Айде , де късмет да опънат жилите по носталгиците по родната казарма
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 15 rate down comment 7
Achtung
преди 8 месеца
Крайно време беше 2% е минимум, друг е въпроса на каква цена взехме 16-те Ф-16 и новите два патрулни кораба. Които са си гълъби на мира с тази бройка въоражение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 10
Tikva007
преди 8 месеца
* На въпрос за изпълнението на проекта за бойните самолети F16 министърът посочи, че три такива вече са на конвейера. Той уточни, че планира през есента да посети САЩ, за да види на място строежа на машините.* - Тоз конвейер биля бавен бре, г-н министър! Дали до есента ще са сковали кофража за строежа? Самолети ли строят там, или завода за самолети? Но е време да платим още 8 самолета, за да вържем бюджета. %-те са важни! А и братята американци биля се охарчиха в украйна - да помогнем малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 26
zelka007
преди 8 месеца
До: wart ... друго си е ситият рассийски мирен народ , блажещ от нефт и природен газ ... и харчещ 30% от БВП за война ... ти още ли не си фанал трена за питер ми се мъчиш в тази клета Европа ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 19
wart
преди 8 месеца
Българският народ и пенсионерите могат да гладуват важното е България да изхарчи милиони - да купува Американско въоръжение за да могат тези убийци , престъпници да печелят това е важно за тях наплюват на Българският народ дали е гладен или сит . С кого ще воюваме с Китай или Русия няма значение важното е тези *** да печелят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 18 rate down comment 16
danchomentata
преди 8 месеца
Ooo Mагарев ,очень ми липсваш где дена амунициите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още