IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тагарев: При удължаване на руските военни учения в Черно море ще търсим подкрепа

Засега учението не е проблем за транспортните коридори, каза министърът на отбраната

10:37 | 01.08.23 г. 6
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Ако преценим, че руското учение в Черно море представлява по-сериозен риск за икономическото ни развитие, България ще търси решение от съюзниците си. Това каза министърът на отбраната Тодор Тагарев по bTV относно ученията на руските военноморски сили в Черно море.

Министърът посочи, че засега транспортните коридори в Черно море работят.

Тагарев уточни, че Русия е черноморска държава, а причината, за да навлязат в нашата икономическа зона е, че те провеждат учение.

„Тези учения трябва да се провеждат до седмица, десет дни, сега е удължено до 20 дни“, каза военният министър. По думите му засега учението не е проблем за транспортните коридори, но би било проблем, ако искаме да изпратим екип за проучване на находища на газ. От гледна точка на транспорта рискът е минимализиран, посочи Тагарев.

В края на юли Русия определи нова предупредителна зона за учение, която е в рамките на изключителната икономическа зона на България. Тогава Министерството на отбраната излезе с позиция, че това не е добра практика. 

Тагарев коментира и темата с изтребителите F-16, които страната очаква. От думите му стана ясно, че България ще разчита на МиГ-29, докато дойде новият изтребител F-16. 

Министърът посочи, че тече процедура за ремонт на двигателите на МиГ-29, като предстои скоро да се сключи договор за ремонт на 6 двигателя в Полша. 

От думите на Тагарев стана ясно, че се очаква България да бъде компенсирана за последната помощ, която изпрати на Украйна. Това ще се случи до 2025 г. чрез Европейския механизъм за мир.

„Изпратихме неща, които са нужни на Украйна, с които ние разполагаме в нашите складове, които са в годно състояние, но в края на своя живот. Чисто прагматично помагаме на Украйна, но и за собствената си сигурност“, уточни министърът на отбраната.

За украинския сайт "Миротворец", в който политици, общественици и журналисти са обявени за врагове на украинската държава, Тагарев заяви, че има много такива сайтове и там няма заплахи към хората, които са включени в списъците.

Такива сайтове има много. Този вид неофициален сайт не се поддържа от украинските власти и там няма никакви преки заплахи към включените в списъци, каза министърът. Тагарев няма информация как точно се събират и се правят такива списъци, но в много случаи достоверната информация идва от България.

По думите на Тагарев „този случай се раздухва умишлено, за да си правят реклама тези журналисти, които така или иначе работят срещу българския интерес“. 

Тодор Тагарев не е запознат да има официално становище на службите по въпроса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:37 | 01.08.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 2
andy
преди 9 месеца
Българозаличителя Магаренко прави опити за мисъл. Щеше да е смешно, ако не беше жалко! Ама толкова им са способностите на назначените от посолствоТО...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 16
danchomentata
преди 9 месеца
Абе ,Магарев не е ли по добре да изчакаме медведа със зимния сън?https://***.capital.bg/politika_i_ikonomika/voinata-v-ukraina/2022/10/18/4404249_zashto_italiia_podsilva_otbranata_ni/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още