IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Украйна готви "добри далекобойни неща" за окупаторите

За почти два месеца руските военни са преместили фронта край Авдиевка с 2 км

07:38 | 29.11.23 г. 7
Снимка: President.gov.ua
Снимка: President.gov.ua

"Подготвяме някои добри далекобойни неща, за да сме сигурни, че окупаторите усещат силата на Украйна", каза украинският президент Володимир Зеленски в своето вечерно обръщение по повод  643-ия ден от началото на пълномащабната война, която започна Русия. Изявлението му беше направено след заседанието на щаба на Върховния главнокомандващ и среща с министъра на стратегическите индустрии Олександър Камишин.

Още през лятото Камишин на няколко пъти коментира, че фокусът на неговата работа е производството на ракети и дронове, с които Киев да запълни недостига на доставките от Запада, както и артилерийски снаряди по стандарт на НАТО - 155 мм. В началото на октомври от Офиса на украинския президент коментираха, че страната има прототип за собствена ракета с обхват на действие 750-1000 километра и се търсят начини за масовото производство.

Киев има на разположение далекобойни ракети Storm Shadow (Великобритания) и SCALP (Франция), които обаче не може да използва на територията на Русия. В средата на октомври украинците извършиха и една от най-зрелищните операции на контраофанзивата - удари по летищата в окупираните Бердянск и Донецк с американските ракети ATACMS.

Преди дни от британското военно разузнаване отбелязаха в своите сводки за войната в Украйна, че заради далечните удари в тила командващите на бойните формирования и на двете страни трябва да търсят сложния баланс да държат хората си разпръснати, за да са защитени от атаките на противника, но и да ги събират заедно, за да бъдат взимани управленски решения и за да бъде поддържана бойната готовност.

За почти два месеца руснаците са се придвижили с 2 км към Авдиевка

От началото на контраофанзивата към Авдиевка в началото на октомври, руските военни са преместили фронтовата линия в този регион с 2 километра, изчисляват още от британското военно разузнаване. Това е най-сериозното постижение на руската армия в Украйна от пролетта на 2023 година. Геолокализирани данни показват, че руснаците укрепват позициите си в индустриалната зона и опитват да напреднат към коксовия и химическия завод в града, в които са и основните сили на украинците. Успехите са подкрепени от бронирана техника, преместена от други части на фронтовата линия.

Руски военни кореспонденти обаче отбелязаха, че военните само разширяват фронта и действията им не допринасят за превземането на града. Украйна все още държи под контрол канали за снабдяване на военните и останалото цивилно население в града, който е под руски обстрел и опити за окупиране още от 2014 година.

По данни на Въоръжените сили на Украйна през изминалото денонощие са отбити 27 атаки в около града.

Руските дронове ограничават полетите по източния фронт

Командващият на Таврийското направление - ген. Олександър Тарнавский, коментира в Telegram, че за второ поредно денонощие намалява броят на дроновете, които използват руските военни на източния фронт. Артилерийският обстрел обаче не забавя своята интензивност, а в предишните дни активно се използваше и авиация за прикриване на придвижването на пехотата. Преди ден украински войник коментира, че заради студа батериите на дроновете издържат по-малко и се налагат специални мерки, за да бъдат запазени топли и достатъчно ефективни.

От Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна обаче съобщават за изстреляни 21 бойни дронове Shahed над територията на страната през тази нощ. Всички те са свалени от силите на ПВО. Рано тази сутрин от Министерството на отбраната на Русия съобщават за изстреляни четири ракети "Калибър" по военни цели в Украйна. Всички цели са постигнати, пишат още руските военни. Руските военни отбелязват и свален дрон над Московска област, а кметът на столицата Сергей Собянин допълва, че има паднали отломки без данни за щети.

Въпреки бурята на бойно дежурство в Черно море са две подводници с възможност да пренасят до 8 ракети "Калибър" всяка, допълват от южното военно направление на Украйна.

Интензивността на бойните действия на фронтовата линия се запазва

Интензивни са бойните действия през изминалото денонощие, докладват от ВСУ. Директните бойни сблъсъка са близо 90. Под артилерийски обстрел са повече от 100 населени места по фронтовата линия.

Горещите точки на източния фронт остават Авдиевка, Купянск, Бахмут, Маринка и Лиман. В Лиман бойните действия се възобновиха след няколко дни пауза за прегрупиране, а край напълно разрушената от месеци Маринка са отблъснати 17 атаки през изминалото денонощие.

Край Бахмут през изминалото денонощие са отблъснати повече от 16 атаки, сочат данните на ВСУ, но и двете воюващи страни нямат потвърден или заявен успех в това направление. Руски кореспонденти съобщават, че украинците задържат тактическите си позиции във възвишения около града.

В направлението Купянск-Кремена руските части записват ограничен напредък на север от Синкивка и на запад от Першотравневе. Украински военни отбелязват, че в това направление руснаците напредват с малки групи - 10-30 души, без бронирана техника, пише в дневния си обзор Институтът за изучаване на войната (ISW).

Украинските части запазват присъствието си на левия бряг на Днепър. Руски кореспонденти съобщават за украински атаки край Пойма и в горските части около Кринки. Украинците продължват и своя напредък към Мелитопол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 29.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

7
rate up comment 10 rate down comment 2
aldy
преди 5 месеца
Украинците продължват и своя напредък към Мелитопол. Туй ще да е печатна погрешка. Да се чете "към Москва".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 5
aldy
преди 5 месеца
Фронтът не се мести, щото много берекет от укробандеровци. Истинска месомелачка, както в Бахмут. Добре че е студено, че иначе вонята става непоносима.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 12 rate down comment 7
sssaaa
преди 5 месеца
До: khao, Фекална подлуго, не бяхте ли в пролетно-лятна есенна офанзива през зимата? Къде са Евроатлантическите животни - Леопарди, Брадлита и прочие, че нещо нито се виждат, нито се чуват тези безаналогови страшилища. Пазите ги за пролетта нали? Безаналоговата Танковата коалиция отиде за претопяване и я връщат пак на фронта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 13
khao
преди 5 месеца
До: sssaaa ква офанзива бе коросмукач? още на гранциата унищожихте двойно на доставените оръжия, а рашибозука е на около 5 км от лисабон :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 17 rate down comment 12
sssaaa
преди 5 месеца
Друзя Укронацисти, как върви пролетно-лятната есенна контра атака през зимата? По план ли е всичко? Как са складовете в логистичния център край "Kostiantynivka", бишнаха ли ги? Поляците вече дигнаха ръце от това нагло Укронацистко просешко неблагодарно племе. Как вървъ "подбора" на нови военно служещи за месомелачката, свършват ли или просто си бягат. А пре-продажбите на оръжия защо намаляха, нещо ви затвориха кранчето на корумпираното племе. До тук загубихте подкрепата на 2 донорни страни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 14 rate down comment 14
Tikva007
преди 5 месеца
До: zelka00: Генерирате ли, генерирате ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 31
zelka007
преди 5 месеца
друзя антиваксъре-газовици , ден 643 от тридневната война , груз 200 малко под хилядарката , нещо устрема намаля , чувалите ли свършиха ?! 21 от 21 , а ракетките са били три , две свалени и една се бишнала сама в полето ... стандартна процедура , докладвана от конашенко като поразена цел , все пак некой нужник м/у нивите са дръннали , да накажат фашшшистите !! нека да клечът кат рассияни м/у браздите , да видят кво е рассийски мир ... нефелно блатно племе ... паметника стои ли ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още