IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

260 хил. лв. струва демонтажът на фигурите от Паметника на съветската армия

Очаква се общински съветници от БСП и „Възраждане“ да поискат референдум за съдбата на монумента

10:49 | 13.12.23 г. 2
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев/Investor Media Group

260 хил. лв. струва демонтажът на фигурите от Паметника на съветската армия, обяви в студиото на БНТ областният управител на София Вяра Тодева.

„Това е сумата без самата реставрацията и е одобрена от Министерски съвет. След като приключи демонтажът, ще се разбере колко струва реставрацията и да можем да обявим обществена поръчка за това“, каза Тодева.

Тя подчерта, че монументът се руши от години, но никой не е поел отговорност за стопанисването му.

„В акта за държавна собственост е записано, че паметникът е собственост на Министерството на културата, само че със своя заповед министърът на културата от 1955 г. го прехвърля на Столичния градски народен съвет. Тази заповед обаче впоследствие е обявена по съдебен път за нищожна. По тази логика излиза, че Министерството на културата е трябвало да полага грижи, но такива не са полагани. От там казаха, че този паметник не е културно ценност по смисъла на Закона за културното наследство. Следователно те нямат отношение към него. Никой не пое отговорност да поддържа паметника“, каза Тодева. В момента именно областният управител носи цялата отговорност за стопанисване на монумента.

Тази сутрин е възстановена работата по демонтажа на фигурите от паметника. Има засилено полицейско присъствие в Княжеската градина в София. Нощта е преминала без инциденти, след като вчера беше демонтирана най-високата фигура от монумента.

Елементите ще се премахват поетапно и ще се съхраняват на друго място след реставрация. Има два варианта за съхранението на фигурите, след като се реставрират - Музеят на социалистическото изкуство или в друг държавен имот, обясни Тодева. Дотогава частите ще бъдат съхранявани в охраняван държавен обект, тъй като е направена оценка на паметника и заедно с фундамента струва около 20 млн. лева.

Пространството около паметника ще има денонощна полицейска охрана.

Очаква се общински съветници от БСП и „Възраждане“ да внесат в Столичния общински съвет доклад с искане за провеждането на референдум за съдбата на паметника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 13.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още