IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хиляди сърби протестираха в Белград с искане за анулиране на резултатите от вота

Полицията е използвала лютив спрей, след като демонстранти са се опитали да нахлуят в кметството на града

09:12 | 25.12.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка/ EPA/ANDREJ CUKIC
Снимка/ EPA/ANDREJ CUKIC

Хиляди сърби се събраха снощи в центъра на столицата Белград на антиправителствен протест с искане да се анулират парламентарните и местните избори, след като часове по-рано президентът Александър Вучич заяви, че няма да уважи желанието на част опозицията за касиране на вота, предаде Ройтерс.

Популистката управляваща Сръбска прогресивна партия (СПП) спечели 46,72% от гласовете на предсрочните парламентарни избори миналия уикенд, сочат  предварителните резултати на Централната избирателна комисия на страната.

В понеделник международната мисия за наблюдение заяви, че СПП е спечелила предимство по нечестен начин, понеже медиите са проявили пристрастност. Освен това, според мисията, президентът Александър Вучич е проявил неправомерно влияние и също така има нарушения при гласуването, като например купуване на гласове. Вучич от своя страна заяви, че изборите са били честни, отбелязва Ройтерс.

Сръбската полиция използва лютив спрей срещу участници в протеста в Белград, разказа очевидец пред Ройтерс. Силите на реда прибегнаха до въпросната мярка, след като протестиращи се опитаха да нахлуят в кметството, където се помещава местната избирателна комисия. Демонстранти се покатериха по стените на сградата и счупиха някои от прозорците ѝ, разказва още източникът на британската агенция.

Левоцентристкият опозиционен алианс "Сърбия срещу насилието" зае второ място на изборите с 23,56% от гласовете, а Социалистическата партия на Сърбия - трето с 6,56%.

Сърджан Миливоевич и Владимир Обрадович от коалиция "Сърбия срещу насилието" се опитаха да отворят вратата на кметството, но не успяха да влязат, докато тълпата викаше "влизайте, влизайте" и "не се предавайте".

Друг член на коалиция "Сърбия срещу насилието" Мариника Тепич е в гладна стачка от изборите насам с искане те да бъдат анулирани.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:42 | 25.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 4 rate down comment 4
wart
преди 4 месеца
Според цивилизованите св...не хиляди протестират тяхното мнение трябва да се счита а мнението на милионите ---Защо няма да се счита. ? Защото тези предатели са поддържан и финансирани от Запада като им обещават огромни инвестиции, висок стандарт , високи заплати всичко за което човек се стреми. А как е животът в тези прекрасни страни " от месец на месец едва свързваш двата края " .( останал съм с години работил и съм живял и знам ако ще мизерству имам предвид като ерген няколко човека в един
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
mr. Yoda
преди 4 месеца
Ново хоро на Майдана - с кънтри, бикове и БигМаг.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още