IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Държавното предприятие за управление на язовирите става изпълнителна агенция

Министерският съвет одобри графикът за преобразуването в края на ноември

21:45 | 28.12.23 г. 1
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Държавното предприятие „Управление и стопанисване на язовири" се преобразува в изпълнителна агенция към Министерството на икономиката.

Това реши Министерският съвет на днешното си заседание, след като одобри промени в Закона за водите, съобщават от правителствената прес служба.

Поправките в закона са в изпълнение на приетата от Министерския проект Програма за преобразуване на създадените със специални закони държавни предприятия.

Основният мотив на кабинета за преобразуването е, че структурата осъществява предимно публични функции и политики.

С приетите изменения в Закона за водите се създава Изпълнителна агенция „Управление и стопанисване на язовири”, представляваща административна структура по смисъла на чл. 54 от Закона за администрацията, посочва се в съобщението на правителството.

Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за водите кореспондира с ангажиментите на България, свързани с присъединяването й към Валутния механизъм II, с кандидатурата на страната за член на ОИСР, както и с определените мерки по Националния план за възстановяване и устойчивост, допълва се в съобщението.

Министерският съвет одобри графикът за преобразуването на държавното предприятие за управление на язовирите в агенция още преди месец.

В началото на декември министърът на икономиката Богдан Богданов, коментира пред депутати, че целта на преобразуването е да се избегне съществуването на твърде много декапитализирани дружества, които да разчитат на централния бюджет, както и да се предотвратят злоупотреби, тъй като една агенция ще провежда обществени поръчки.

Богданов говори за 500-те млн. лева, които през 2018 г. държавата отпусна на Държавната консолидационна компания за спешни ремонти за язовири. Със законови промени тогава се създаде и държавното предприятие за управление на язовирите, към което трябваше да се прехвърлят държавните язовири и общинските язовири, които общините не могат да поддържат.

Парите междувременно бяха прехвърлени на държавното „Монтажи“ без търгове, като дружеството трябваше да извърши ремонтите. Значителна част от дейностите така и не бяха извършени, а компанията раздаде сериозни аванси, които така и не отчете.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:00 | 28.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още