IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съд в Албания постави под домашен арест бившия президент и премиер Сали Бериша заради корупция

79-годишният Бериша оглавява най-голямата опозиционна партия в Албания

19:17 | 30.12.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Съд в Албания нареди в събота бившият президент и премиер Сали Бериша да бъде поставен под домашен арест след обвинения в корупция, свързани с времето му на държавна служба, предава Ройтерс.

Прокурорите обвиняват 79-годишния Бериша, че е използвал влиянието си като премиер между 2005 и 2009 г. в полза на мъжа на дъщеря си при приватизирането на държавна земя. Бериша отрича да е вършил нередности.

Сега Бериша оглавява най-голямата опозиционна партия в Албания – Демократичната партия.

„Съдът приема искането на прокуратурата, като променя предишна мярка и сега нарежда домашен арест за Бериша без възможността да напуска страната“, заяви адвокатът на Бериша Генч Гьокутай след решението на съда.

Гьокутай заяви, че Бериша ще обжалва присъдата. Бившият премиер отрече твърденията на прокурата, обвинявайки сегашния премиер Еди Рама, че извършва политическо нападение, за да заглуши опозицията.

Прокуратурата все още трябва да представи окончателната си присъда.

Бериша беше президент от 1992 до 1997 г. след рухването на комунизма в бедната страна и премиер от 2005 до 2013 г.

През 2021 г. САЩ забрани влизането на Бериша и на семейството му, тъй като Държавният департамент го обвинява, че е участвал като премиер в „актове на корупция“, включващи използването на влиянието му в негова собствена полза и за обоготяване на негови близки и политически съюзници.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:17 | 30.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още