IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как, кога и за какво ще предупреждава системата BG-ALERT

Наредба ще регламентира използването на системата за разпространение на съобщения за ранно предупреждение на населението

15:07 | 02.01.24 г.
Снимка: Pexels
Снимка: Pexels

Проект на наредба за реда за изграждане, поддържане, развитие и използване на системата BG-ALERT за разпространение на съобщения за предупреждение на населението беше публикувана за обществено обсъждане два месеца, след като тестово съобщение за ранно известяване беше изпратено по погрешка и стресна абонати на Vivacom.

Според наредбата отговорност за системата BG-ALERT носи Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, подпомагана от дирекция „Комуникационни и информационни системи“ на МВР.

Събитията, за които системата ще предупреждава, са: природни бедствия, причинено от човека бедствие или извънредна ситуация, терористичен акт, обявени за общодържавно издирване малолетни и непълнолетни лица, за които може да се предположи, че животът и/или здравето им са в опасност; обявени за общодържавно издирване лица, за които се предполага, че са изпаднали или могат да изпаднат в положение, поставящо в риск живота и/или здравето им.

Съобщенията задължително трябва да включват информация за институцията, която разпространява съобщението, опасността или събитието, за което предупреждава, местоположение и заплаха или очаквано последствие. Съобщенията могат да включват и препоръки за действие при необходимост или допълнителна информация, както и времеви период, за който е валидна опасността.

Мобилните оператори осигуряват условията за предаване на съобщения за предупреждение на населението, като участват и в процесите по изграждане, внедряване и тестване на системата BG-ALERT. Те трябва да поддържат условията за предаването на съобщения за преудпреждение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата

Съобщенията се разпространяват на български и английски език, като те са безплатни за получателите. Наредбата допуска потребителите да могат да управляват получаването на съобщения от тип EU-Alert level 2, EU-Alert level 3, EU-Amber и EU-Monthly Test, но при съобщенията за предупреждение от ниво EU-Alert level 1 няма възможност за отказ от крайните ползватели.

Системата за ранно известяване ще се тества периодично по план-график, утвърден от главния секретар на МВР, като графикът ще се обявява публично.  

Доставчиците на мобилни услуги имат задължението да осигуряват канал за автоматизирано изпращане на кратки текстови съобщения (SMS).

В мотивите на наредбата се посочва, че използването на системата BG-ALERT ще повиши ефективността за предоставяне на информация за събития, като природни или причинени от човека бедствия или извънредни ситуации. Посоченото е от особен обществен интерес и ще спомогне за предприемането на подходящи действия с цел опазване живота и здравето на гражданите, както и намаляване на имуществените щети от бедствия и извънредни ситуации.

Срокът за обществено обсъждане е 30 дни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:07 | 02.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още