IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Съдът разреши издаването на европейска заповед за арест за Цветан Василев

Заповедта е за две престъпления по Наказателния кодекс за пране на пари

17:49 | 22.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) разреши на прокуратурата да издаде европейска заповед за арест за подсъдимия по делото "КТБ" Цветан Василев.

Заповедта за арест за Цветан Василев, разрешена от съда, е свързана с образувано ново досъдебно производство за две престъпления по чл. 253 от Наказателния кодекс - за пране на пари. Разследването е започнало по материали, отделени от делото за фалита на Корпоративна търговска банка (КТБ).

Съдът прие, че няма реална опасност мажоритарният собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Василев да извърши престъпление, но има възможност да се укрие. Освен това той е обвинен в тежки умишлени престъпления, които се наказват с лишаване от свобода от 5 до 15 години.

Определението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в тридневен срок.

Решението е въз основа искане на прокуратурата. Доскоро европейските заповеди за арест се издаваха само от прокуратурата, но след промени в закона те минават през съда. Именно за това разрешението е дадено от СГС. 

През юли 2014 г. бизнесменът Цветан Василев беше привлечен като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери във връзка с фалита на КТБ. Впоследствие той е обвинен за над 100 престъпления. На Василев са му повдигнати обвинения задочно, тъй като се намира в чужбина. 

Делото срещу Василев започна в Специализирания наказателен съд през 2018 г., докато той се намираше в Сърбия.

Сръбските власти окончателно отказаха да екстрадират подсъдимия в България. Причината, според адвокат Константин Симеонов, е не само на основание, че му е предоставено политическо убежище, а и защото не виждат основание за екстрадиция и смятат, че делата, които се водят в България срещу Василев, са с „политическа насоченост“.

По делото "КТБ" подсъдими са 18 лица, а обвинителният акт е над 10 хил. страници. Делото все още продължава.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:49 | 22.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още