IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК назначи нов ръководител на Представителството си в България

Назначението на Йорданка Чобанова ще влезе в сила на по-късен етап

17:05 | 06.02.24 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: ЕК
Снимка: ЕК

Европейската комисия (ЕК) назначи Йорданка Чобанова за нов ръководител на Представителството си в България. На тази позиция Чобанова ще изпълнява функциите на официален представител на Европейската комисия у нас под политическото ръководство на председателя Урсула фон дер Лайен.

Датата, от която нейното назначение ще влезе в сила, ще бъде определена на по-късен етап, съобщават от пресцентъра на ЕК.

Йорданка Чобанова е български гражданин и притежава задълбочени умения в областта на дипломацията, воденето на преговори, представителството и политическата комуникация, усъвършенствани по време на 15-годишния ѝ професионален опит в българските и европейските публични институции, посочват от пресцентъра на Представителството на ЕК у нас.

Изпълняваните от нея предишни функции в българската държавна администрация неизменно са били насочени към въпроси, свързани с ЕС, което е допринесло за нейното задълбочено познаване на различните области на политиката и институционалната структура на ЕС. Познанията ѝ за политиките на ЕС и работата на Комисията са допълнително подсилени чрез настоящата ѝ роля на служител по политиките в генерална дирекция „Морско дело и рибарство“.

От 2016 г. до 2021 г. Чобанова заема длъжността посланик на България в Словашката република. Преди това тя заема няколко ключови позиции в България, включително съветник по европейските въпроси на президента на България и заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството. От 2008 г. до 2012 г. работи като аташе по регионалната политика в Постоянното представителство на България към ЕС в Брюксел.

Чобанова има докторска степен от Европейския университетски институт във Флоренция, Италия.

Европейската комисия поддържа представителства във всички столици на държавите членки на ЕС, както и регионални служби в Барселона, Бон, Марсилия, Милано, Мюнхен и Вроцлав. Ръководителите на представителствата се назначават от председателя на Европейската комисия и са политическите му представители в държавата членка, в която са назначени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:05 | 06.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 13 rate down comment 4
evlogi
преди 3 месеца
Айде, да ни е честита поредната уредила се на мазната баница бюрократична креатура.Този индивид имал 15 години стаж в нашенската и европейската администрация, и това следва да ме убеди колко е квалитетен? Ми поне година две да беше изкарала в реалният свят, извън сапуненият балон , в който пребивават тия костюмирани посредственици... Безнадеждна работа...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още