IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европейската комисия стартира правни действия срещу спорния закон за суверенитета на Унгария

От Брюксел се опасяват, че законодателството ще репресира онези групи и индивиди в страната, които отказват да следват политическата догма на премиера Виктор Орбан

15:36 | 07.02.24 г. 4
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.
Унгарският премиер Виктор Орбан. Снимка: Bloomberg L.P.

Европейската комисия (ЕК) започна правни действия срещу т.нар. закон за суверенитета, приет наскоро от унгарския парламент, съобщава Euronews.

Законодателството, изготвено и предложено от управляващата партия на премиера Виктор Орбан и одобрено от парламента в средата на декември, дава право на държавата да разследва хора и организации, заподозрени в подкопаване на суверенитета на страната, с потенциални присъди до три години затвор.

Орбан, който често заклеймява критиците си като агенти, платени от западни организации, казва, че законът е необходим, за да защити Унгария от неоправдана политическа намеса.

Прилагането на законопроекта зависи от новосъздадената Служба за защита на суверенитета, която може да събира информация за лица или групи, които получават чуждестранно финансиране и за които се смята, че влияят върху политическия дебат и изборните процеси в страната. Унгарските тайни служби са принудени да съдействат на властта.

Разпоредбите в закона, по-специално неговият широк, но неясен мандат и липсата на съдебен контрол, предизвикаха сериозна загриженост от страна на гражданското общество и независимите журналисти, които се страхуват, че ще бъдат несправедливо атакувани, защото отказват да следват политическата догма на Орбан и ще бъдат безсилни да се противопоставят на решенията, взети от "службата на суверенитета".

ЕК потвърди тези съображения и обяви, че законът нарушава широк набор от основни ценности и правни гаранции, като принципа на демокрацията, правото на личен живот, защитата на личните данни, свободата на изразяване, информация и сдружаване и правото на справедлив процес, наред с други теми.

Унгария разполага с два месеца, за да отговори на възраженията на Комисията. Официалното уведомително писмо е първата стъпка от процедурата, която може да доведе до съдебно дело и глоби пред Съда на ЕС.

Преди това САЩ разкритикуваха закона, подчертавайки неговите „драконовски инструменти, които могат да бъдат използвани за сплашване и наказване на онези с възгледи, които не се споделят от управляващата партия“.

Поредният сблъсък между Брюксел и Будапеща се случва само няколко дни след среща на върха, на която Орбан отмени ветото си върху специален фонд от 50 млрд. евро за Украйна след силен натиск от страна на другите европейски лидери и Европейския парламент.

Като част от преговорите, които предшестваха срещата на върха, Орбан поиска незабавното освобождаване на приблизително 21 млрд. евро от фондове за възстановяване и устойчивост, които ЕК задържа поради опасения относно върховенството на закона в Унгария. Изпълнителната власт в ЕС обаче настоява, че няма да бъдат отключени средства, докато страната не изпълни поредица от „основни етапи“ и условия за справяне със ситуацията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:11 | 07.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 9 rate down comment 2
doba
преди 2 месеца
До: khao, приятел - 'държавата да разследва хора и организации, заподозрени в подкопаване на суверенитета на страната, с потенциални присъди до три години затвор' ами нали по подобен закон тия дни в БГ окаушика нек'ъв от ДАНС, че споделял тайна информация с евентуалния противник:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 11
khao
преди 2 месеца
До: doba толкова го харесват, че трябва всеки път да променя избирателната система, че да спечели :D:D ... и закони като тоя!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 11 rate down comment 5
doba
преди 2 месеца
Маджарите случиха на водач. Харесват си го тамошните и не щат друг(като нашите... ценцура, цензура, цензура)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още