IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия разчита на по-стар инвентар, след като е загубила над 3000 танка в Украйна

Украйна също е понесла тежки загуби от февруари 2022 г. насам, но попълненията от западна военна техника е позволила поддържането на инвентар, става ясно от доклада Military Balance

21:16 | 13.02.24 г. 8
Автор - снимка
Създател
Унищожен руски танк Т-80 в Украйна. Снимка: John Moore/Getty Images
Унищожен руски танк Т-80 в Украйна. Снимка: John Moore/Getty Images

Русия е загубила повече от 3000 танка по време на инвазията в Украйна – еквивалента на целия ѝ предвоенен активен инвентар. Но страната все още разполага с достатъчно бронирани превозни средства с по-ниско качество, че да ги използва като заместител в продължение на години, съобщава водещ изследователски център, цитиран от Ройтерс.

Украйна също е понесла тежки загуби от февруари 2022 г. насам, но попълненията от западна военна техника е позволила поддържането на инвентар, докато в същото време подобрява качеството, посочват от базирания в Лондон Международен институт за стратегически изследвания в годишния си доклад Military Balance.

„Москва обаче успява да замени качеството с количество, като вади от резерва хиляди по-стари танкове с темп, който на моменти може да достигне 90 танка на месец“, се казва в доклада, който е ключова рефернция за анализи в сектора на отбраната.

Инвентарът на Русия ѝ позволява потенциално да изкара още около три години на тежки загуби и подновяване на танкове от резерва, дори и при по-нисък технически стандарт, независимо от възможността за производство на ново оборудване, се посочва още.

Русия разполага с арсенал от активни 1750 бойни танка, вариращи от моделите T-55 на около десетилетие до съвременните T-80 и T-90, показват данни от Military Balance. Допълнително страната разполага с резерв от около 4000 машини.

„Ситуацията подчертава нарастващото усещане за патово положение във войната, което може да се задържи и през 2024 г.“, посочват още авторите.

От руското министерство на отбраната са отказали коментар.

Очаква се по-късно през седмицата американският сенат да гласува нова военна помощ за Украйна в размер на около 60 млн. долара.

В интервю за Ройтерс през януари тогавашният командир на сухопътните сили на Украйна Олександър Сирский заяви, че отбраната остава приоритет за армията, въпреки че не изключи нови офанзивни действия.

„Нашата цел остава непроменена: задържане на позициите…, изтощаване на врага, като причиним максимално загуби“, каза той.

Според някои анализатори ситуацията може да се превърне в тест за способността на руската оръжейна индустрия да произвежда нови танкове и други оръжия на фона на западните санкции.

„Това е поразителна цифра“, коментира базираният в Сингапур анализатор Александър Нийл, имайки предвид загубата от 3000 танка.

„Някои от тях може да са били по-стари танкове, така че един от големите въпроси е колко от най-модерните ѝ танкове са останали за големи бъдещи офанзиви“, допълни той.

В доклада се отбелязва също, че световните разходи за отбрана са се увеличили с 9% спрямо 2022 г., като се очаква да има нов ръст през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 13.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 0
Гошогошев
преди 2 месеца
Ленче, а се разберете с Делянка Ти разправяш "Русия разчита на по-стар инвентар," тя пък " Русия все по-често използва нови ракетни системи срещу Украйна"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
khao
преди 2 месеца
много лъжат, ето днес НЕ е бил потопен поредния десантен кораб от черноморския флот. Пушили са и пак са го запалили... пууу тия ваааатенки колко са невнимателни! :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 4
Импeраторът
преди 2 месеца
Хубаво е копейници безделници ... следете загубите на двете страни в oryx :-) защо се излагате така :-/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 14 rate down comment 14
sssaaa
преди 2 месеца
Ето какво пише Нацистки военен. "Ситуацията в Авдиевка се влошава всеки ден. Логистиката днес е изцяло под огневи контрол на врага, в резултат на което влизането и излизането от града е лотария. Струва си да се вземат решения, които преди всичко ще спасят най-ценното - живота на войниците, а не да превърнат Авдиевка в друга "крепост" с песни и стихове". Наблагодрното племе ги е Руснаците да не измислят песен след разгрома в Авдиека и пленяване Ана над 10 000 плененници.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 12
mr. Yoda
преди 2 месеца
3000? Лъжат тяхна *****! 300 000 са!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 16 rate down comment 16
sssaaa
преди 2 месеца
Фекалната Зелка ни облъчва всеки ден и за по над 1000 черни чували с Руснаци на ден. Пък ся Украинците се оплакват че нямали Техника и Хора.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 16 rate down comment 15
0pk
преди 2 месеца
Как 3к танка? Само за миналата седмица зелкича рапортува за над 1000 загубени. Фейк-нюз е тва. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 17 rate down comment 13
sssaaa
преди 2 месеца
Не 69млн., а млрд. Дребна разлика от няколко нули, но съществена за фекалното неблагодарно племе.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още