IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Областният управител върна решенията на СОС за заместник-председатели и комисии

По време на извънредното заседание на 8 февруари ГЕРБ и БСП поеха ключови общински комисии за сметка на ПП-ДБ-СС

15:58 | 15.02.24 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Областният управител на София Вяра Тодева върна решенията на Столичния общински съвет от миналата седмица, с които ГЕРБ и БСП поеха ключови комисии в Общината. Според Тодева са налице съществени процедурни нарушения, които налагат преразглеждане на взетите решения.

Необосновано е свикано „извънредно заседание“, без да е посочена нито една причина за тази т. нар. „извънредност“, отчита Тодева, като посочва, че не са спазени изискванията за срокове и предварително предоставяне на материалите на общинските съветници, което е пречка за вземането на информирано и обосновано решение. Освен това заседанието е ръководено без даден мандат от избрания председател на СОС.

Областната администрация спазва стриктно закона и ще връща всяко решение на Столичния общински съвет, което е взето в нарушение на процедурата, независимо от формираното мнозинство, се посочва в съобщението от Областната администрация на София.

Припомняме, че след като в продължение на три месеца СОС нямаше председател, общинските съветници се обединиха миналия четвъртък около името на Цветомир Петров (ПП-ДБ-СС), който временно да поеме поста до юли. Малко по-късно по предложение на Карлос Контрера от „Обединени патриоти“ в рамките на същия ден общинарите свикаха извънредно заседание, на което да бъдат избрани заместник-председатели на СОС и състав на общинските комисии.

Така след 12-часово заседание общинарите определиха за зам.-председатели на СОС Бойко Димитров от „Продължаваме промяната – Демократична България“ („Спаси София“), Георги Георгиев от ГЕРБ-СДС, Диана Тонова от „БСП за България“, Вили Лилков от „Синя София“ и Севделина Петрова от „Възраждане“.

Същевременно ГЕРБ получи председателските места в част от най-важните комисии като финансовата комисия, комисията по икономика и дигитална трансформация, по обществен ред и сигурност, по образование и култура.

БСП получиха здравеопазване, транспорт и пътна безопасност, местно самоуправление, връзките с гражданското общество, а ИТН поеха инженерната инфраструктура и енергийното планиране. Комисията по архитектура и градоустройство, както и тази по околна среда се паднаха на „Възраждане“.

Най-голямата група в СОС – тази на ПП-ДБ-СС, получи председателски места единствено в комисиите по младежта и спорта, по международно сътрудничество и европейски програми и антикорупционната комисия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:58 | 15.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още