IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Столичният общински съвет ще има временен председател

Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС ще поеме председателския пост до юли

10:50 | 08.02.24 г.
Цветомир Петров, снимка: БГНЕС/Ралица Белчева
Цветомир Петров, снимка: БГНЕС/Ралица Белчева

След седем неуспешни опита да изберат председател на Столичния общински съвет, общинските съветници се обединиха около името на Цветомир Петров от ПП-ДБ-СС, който да поеме поста, но само до юли. При днешното гласуване той получи гласовете на 47 от членовете на СОС. 

Подкрепа за него обявиха всички съветници с изключение на общинарите от „Има такъв народ“ и някои от „Възраждане“, съобщава БНТ.

„Ще подкрепим Цветомир Петров, за да може СОС да заработи. Нямаме уговорки за комисии”, каза Вили Лилков, който влезе в общинския съвет от листата на местната коалиция КОД. 

„След тримесечно безвремие в СОС най-накрая ще има бял дим“, каза Борис Бонев. Той посочи, че Петров ще поеме поста до „края на политическия сезон, който завършва с юлската сесия на общинския съвет“. Бонев подчерта, че не става дума за „коалиция“ или „сглобка“, защото червените линии, които всяка партия е начертала пред останалите, са много. Бонев нарече обединяването около кандидатурата на Петров проява на отговорност.

„От всеки беше направена крачка встрани, за да може да започне работата на Общинския съвет“, каза още общинският съветник от ПП-ДБ и „Спаси София“.

В неделя пред БНТ общинската съветничка и кандидат-кмет, подкрепен от БСП, Ваня Григорова заяви, че има консенсус за председател на СОС да бъде подкрепен представител на ПП-ДБ и „Спаси София“ – информация, която беше отречена от социалистите.

По-рано днес лидерът на БСП Корнелия Нинова призова съветниците от БСП да не подкрепят кандидатурата на представител на ПП-ДБ-СС. Тя заяви, че има информация, че някои от общинските съветници на социалистите са готови да дадат подкрепата си.

„Говоря от името на ръководството на БСП, това зад мен са колегите, депутати от софийската организация. Нашата позиция е следната и остава непроменена, такава, каквато я знаете: първо, общинските съветници на БСП според нас не трябва да подкрепят кандидат, предложен от „ПП-ДБ“ - „Спаси София“, каза Нинова.

Цветомир Петров беше издигнат като номинация вместо Борис Бонев на последното заседание на СОС на 25 януари. Той получи обаче едва 26 гласа, които не бяха достатъчни – за да бъде избран, той трябва да получи гласовете на 31 съветници от общо 61.

Петров влиза в СОС като част от обединената листа на ПП-ДБ и „Спаси София“ след местния вот през есента на 2023 г., но преди това е бил в листата с кандидати за евродепутати на ВМРО през 2019 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:44 | 08.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още